Νέα βοήθεια «ναι», νέο «κούρεμα» χρέους «όχι». Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες για ακόμα μία φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, την ώρα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Κριστίν Λαγκάρντ, παραδεχόταν ότι υπήρξαν αστοχίες και λάθος προσέγγιση της τρόικας στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε συνέντευξή του στο CNBC ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως η όποια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι περιορισμένη και δεν θα συμπεριλαμβάνει άλλο «κούρεμα» χρέους. Ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών του G20 που πραγματοποιείται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε πως «εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω, περιορισμένη, χρηματοοικονομική βοήθεια στο τέλος του έτους, όταν λήγει το τρέχον πακέτο βοήθειας, τότε είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, μέχρι τότε». Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι «κούρεμα» όπως εκείνο του PSI «δεν θα υπάρξει. Τότε είπαμε ότι ήταν μια έκτακτη περίπτωση και δεν θα επαναληφθεί», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη βρίσκονται στον σωστό δρόμο και σημείωσε ότι «η νευρικότητα των χρηματαγορών ως προς το εάν το ευρώ θα παραμείνει σταθερό νόμισμα έχει ξεπεραστεί και αυτό είναι απόλυτα σωστό διότι παραμένει ένα από τα σταθερά νομίσματα παγκοσμίως».
Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μιλώντας στο αυστραλιανό κρατικό κανάλι ABC, ενόψει του G20. Μάλιστα, δήλωσε ότι «όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας», αλλά παραδέχτηκε πως τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα «έπληξαν τόσο την ίδια τη χώρα όσο και την Ευρώπη» με τις αστοχίες τους. «Οντως σημειώθηκαν αστοχίες και υπήρξε και λάθος προσέγγιση» συμπλήρωσε, αλλά σημείωσε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δίνονταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο μεγάλο ταξίδι με τις πολλές θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων, όμως επισήμανε ότι τα σκληρά μέτρα ήταν απαραίτητα για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία.