Ασάφειες, λάθη και παραλείψεις στις διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων διαμορφώνουν ένα φορολογικό αλαλούμ, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με κρυφές επιβαρύνσεις και πρόστιμα χωρίς να αποκλείεται και μία πρόσθετη ταλαιπωρία στα γκισέ της εφορίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πιθανόν και το νέο έντυπο Ε1 που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες να υποστεί αλλαγές.
Παρά το γεγονός ότι στόχος ήταν η απλούστευση της φορολογίας, τόσο οι πρόσφατοι φορολογικοί νόμοι όσο και οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι αντί να αποσαφηνίζουν δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση, εκνευρίζοντας λογιστικά γραφεία, εφοριακούς και νοικοκυριά που αδυνατούν να ακολουθήσουν τη σκέψη των νομοθετών.
Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο «σκούπα» που θα διορθώνει όλα τα λάθη, ενώ θα συμπληρωθούν διατάξεις που είχαν… ξεχαστεί και δημιουργούν προβλήματα στη φορολόγηση ορισμένων επαγγελματικών κλάδων.
Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος καθώς και ο νέος κώδικας φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών χρειάζονται τουλάχιστον μία ντουζίνα αλλαγές προκειμένου να μπορέσουν οι φορολογικές αρχές και τα λογιστήρια να εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και με τις νέες αλλαγές που θα επέλθουν, θα χρειαστεί το λιγότερο ένας μήνας για να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Αντίστοιχες αλλαγές θα γίνουν και σε νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και αφορούν εργασιακά θέματα.
Ειδικότερα, τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε 12 περιπτώσεις που αναλύονται πιο κάτω.
Οι 12 περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα προβλήματα
1. Αποδείξεις. Αν και βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 2014. Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις παρά μόνο με non paper ενημερώνει για τις προθέσεις του. Η τελευταία ανεπίσημη ανακοίνωση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύει μόνο το 50% της αξίας των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων. Αλλοι κάνουν λόγο για κληρώσεις αυτοκινήτων και ταξίδια για όσους μαζεύουν συγκεκριμένες αποδείξεις, ενώ άλλοι προτείνουν να αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φοροφυγάδων.
2. Πρόστιμα. Μετά τις αντιδράσεις των λογιστών και του επιχειρηματικού κόσμου η κυβέρνηση αναγκάζεται να τροποποιήσει τα τσουχτερά πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων. Κανονικά οι αλλαγές αυτές θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014. Το σχέδιο προβλέπει:
– Τη μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία στα 400 ευρώ ενδεχομένως και στα 250 ευρώ.
– Τη μείωση του προστίμου των 2.500 ευρώ που επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στα 800 ευρώ ενδεχομένως και στα 500 ευρώ.
3. Κλίμακα Παρακράτησης. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ακόμα πώς θα κάνουν την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τα εισοδήματα του 2014. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι χρειάζονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και αμέσως μετά θα εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος.
4. Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων. Δύο μήνες έχουν περάσει και άκρη δεν έχει βρεθεί ακόμα με τον φόρο υπεραξίας ακινήτων. Οι αγοραπωλησίες είναι «παγωμένες» και όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν έτσι και τον Μάρτιο. Και αυτό διότι μέχρι να κατατεθεί και να ψηφιστεί ο νόμος θα περάσουν 10 ημέρες, αμέσως μετά θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα τη Κυβερνήσεως και στο τέλος να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% θα εξαιρεθούν ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή των φορολογουμένων για περισσότερα από 25 χρόνια.
5. Φόρος Υπεραξίας Μετοχών. Ακόμα δεν έχει αποφασισθεί τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας μετοχών. Υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση ή νέα αναστολή του μέτρου και αύξηση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
6. Εντυπο Ε1. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έντυπο Ε1 αν και δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες θα έχει νέες αλλαγές. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει λάθη τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.
7. Εντυπο Ε9. Σύγχυση προκαλεί στους φορολογούμενους το νέο έντυπο Ε9. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν το έντυπο, ενώ αρκετοί θα πρέπει να μεταβούν στην εφορία εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων κωδικών στο Ε9. Συγκεκριμένα δεν προβλέπεται ξεχωριστός κωδικός στον οποίο θα έπρεπε να δηλωθούν οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι βοηθητικοί χώροι (υπόγεια, εσωτερικοί εξώστες και σοφίτες) που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης. Για τους χώρους αυτούς εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% κατά τον υπολογισμό του φόρου.
8. Φορολογία Αγροτών. Οι έντονες πιέσεις των κυβερνητικών βουλευτών και οι κινητοποιήσεις των αγροτών αναγκάζουν την κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο φορολόγηση των αγροτών όπως άλλωστε έκανε και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ολοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων.
9. Συγκεντρωτικές καταστάσεις. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε χθες σε επιτροπή της Βουλής ότι θα γίνει ηπιότερο το καθεστώς υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Σύμφωνα με όσα ισχύουν, η υποβολή των καταστάσεων πελατών θα γίνεται ανά μήνα από όλους τους υπόχρεους, ενώ η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας). Αναμένεται λοιπόν το νέο σχέδιο για την υποβολή των καταστάσεων από τους υπόχρεους.
10. Τόκοι καταθέσεων. Αν και ο νόμος ορίζει ότι οι τόκοι καταθέσεων θα πρέπει να δηλώνονται από το πρώτο ευρώ, εξετάζεται και φέτος να δηλωθούν τόκοι άνω των 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τόκοι συνυπολογίζονται στην εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1 έως 4%.
11. Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει την αποσύνδεση υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Ωστόσο οι επιχειρήσεις υπέβαλαν τη δήλωση ΦΠΑ τις προηγούμενες μέρες με το παλαιό καθεστώς, καταβάλλοντας ελάχιστο ποσό 10 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού.
12. Βεβαιώσεις αποδοχών. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι τις 28 Μαρτίου. Ωστόσο οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν την αποστολή των δηλώσεων στις 20 Μαρτίου! Πιθανόν να παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων για μία ακόμη φορά.