Σχέδιο μείωσης ΕΦΚ σε ρεύμα και φυσικό αέριο στη βιομηχανία

Σχέδιο μείωσης ΕΦΚ σε ρεύμα και φυσικό αέριο στη βιομηχανία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που καταναλώνει η βιομηχανία περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κατεύθυνση των δράσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το μέτρο, το οποίο βεβαίως προϋποθέτει την έγκριση του υπουργού Οικονομικών αλλά και της τρόικας, σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από το περίσσευμα του προϋπολογισμού του ΥΠΕΚΑ για τα μέτρα περιορισμού της αιθαλομίχλης. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ είχε προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ για τα μέτρα περιορισμού της αιθαλομίχλης, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί λιγότερα από πέντε εκατ. ευρώ. Με αυτό το μέτρο, εάν τελικά εγκριθεί, το πακέτο στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ό,τι αφορά τη διάσταση του ενεργειακού κόστους θα ανέρχεται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ, χωρίς βεβαίως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τα όποια οφέλη προκύψουν από την επίτευξη συμφωνίας με την Gazprom για τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και συνολικά οι δράσεις για τη στήριξη της βιομηχανίας, όπως η απλούστευση της αδειοδότησης, ζητήματα χρήσεων γης, το νέο ΕΣΠΑ αλλά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, Εργασίας Γ. Βρούτση, των υφυπουργών Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά και ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, καθώς και του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δ. Δασκαλόπουλου. Στη χθεσινή συνεδρίαση, πάντως, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις και τα μόνα άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι όσα ανακοινώθηκαν χθες από το ΠΕΚΑ ύψους 150 εκατ. ευρώ με κυριότερα την εφαρμογή της διακοψιμότητας στις βιομηχανίες υψηλής τάσης, την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω της επιστροφής μέρους του κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της, καθώς και την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) της μέσης τάσης με το αρκετά χαμηλότερο που ισχύει στην υψηλή τάση.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Γ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 1,1 μονάδες, ενώ βάσει μνημονιακής υποχρέωσης της Ελλάδας θα πρέπει να περικοπούν κατά ακόμη 3,9 μονάδες έως το 2016. Το αν η περικοπή αυτή θα γίνει σε μία φάση ή τμηματικά πρόκειται για ζήτημα που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα την προσεχή εβδομάδα. Εάν η περικοπή θα γίνει εφάπαξ, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα ισοδύναμα για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πρόκειται για μέτρο κόστους 800-1 δισ. ευρώ ετησίως. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε χθες ότι από το κόστος αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκληθεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και από τα φορολογικά έσοδα λόγω αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική θα συνεδριάζει σε τακτική βάση με στόχο την εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη για τη βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή