Νέα δεδομένα για τις τράπεζες από την έκθεση της BlackRock

Νέα δεδομένα για τις τράπεζες από την έκθεση της BlackRock

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ζώνη των 5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως προσδιορίστηκαν από την BlackRock. Την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της ΤτΕ είχαν συναντήσεις με στελέχη τραπεζών όπου συζήτησαν το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών, δίνοντας παράλληλα μια καλή γεύση για το πού αυτές θα κυμανθούν.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 2,5 δισ. ευρώ για την Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και χαμηλότερα από 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha Bank είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια. Τα παραπάνω νούμερα δεν επιβεβαιώθηκαν από καμία τράπεζα, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η τελική συμφωνία τρόικας – ΤτΕ για ορισμένες τεχνικές πτυχές της άσκησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στα τελικά αποτελέσματα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η παραπάνω εκτίμηση για το ποσό των 5 δισ. ευρώ γίνεται με μεθοδολογία που στηρίζεται περισσότερο στο βασικό σενάριο που προβλέπει την επιστροφή της χώρας σε ανοδική τροχιά από το 2014. Αν η τρόικα επιμείνει σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, δηλαδή να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο δυσμενές σενάριο (που προβλέπει τη διατήρηση της ύφεσης για τη διετία 2014-2015), τότε το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μπορεί να διαμορφωθεί σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2015 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95%, ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ.

Στελέχη τραπεζών, πάντως, δεν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι ήδη έχει εισέλθει σε μια ανοδική πορεία. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, είναι πιθανό η εξέλιξη του ΑΕΠ να είναι αισθητά καλύτερη των προβλέψεων του βασικού σεναρίου, καθιστώντας εξαιρετικά απίθανη την επιβεβαίωση του δυσμενούς σεναρίου.

Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ τρόικας και ΤτΕ θα είναι κρίσιμη για το «κλείσιμο» του τρόπου υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών. Αμέσως μετά τη συμφωνία με την τρόικα η ΤτΕ θα ενημερώσει για το ακριβές ποσό την κάθε τράπεζα και το ΤΧΣ, κάτι που μπορεί να γίνει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Η ΤτΕ σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα την τελική έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Πηγές της Eurobank δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις. Θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών και η αναμενόμενη προώθηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την κυβέρνηση αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η οποία θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώνονται στα επίπεδα που ανέμενε η αγορά και οι επενδυτές. Αναφέρουν ακόμα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου παραμένει ισχυρό. Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας κύκλοι της διοίκησης αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Σημειώνουν ωστόσο ότι το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αρνητική έκπληξη. Υπογραμμίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία θα επιβεβαιώσουν την υψηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου και προδικάζουν ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια. Σημειώνουν ακόμα ότι η τράπεζα θα έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του 2016 προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα.

Κύκλοι της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με τους οποίες επικοινώνησε η «Κ» δεν σχολίασαν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης. Από την πλευρά της Alpha Bank πηγές της τράπεζας δεν κρύβουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια. Οπως σημειώνουν, με το βασικό σενάριο η τράπεζα εμφανίζει ένα ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα, ενώ ακόμα και με το δυσμενές σενάριο η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας επαρκεί για να καλύψει τις δυνητικές απώλειες.

Κρίσιμο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το ΤΧΣ θα είναι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Η διοίκηση της τράπεζας έχει αναγάγει την επιτυχία του εγχειρήματος σε ζήτημα ζωής ή θανάτου, ενώ έχει κατορθώσει να βρει επενδυτές οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να καλύψουν σημαντικό κομμάτι της αύξησης η οποία θα προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Το ζήτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο οι γενικότερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις θα επιτρέψουν μια τέτοια μεγάλη κίνηση. Ηδη πολλοί θέτουν βέτο για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ωστόσο, το πραγματικό δίλημμα είναι αν τα αναγκαία κεφάλαια θα αντληθούν από τον ιδιωτικό τομέα ή το ΤΧΣ. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι μια τιμή αγοράς (κατά κανόνα οι νέες μετοχές εκδίδονται σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας) και σε αυτήν την τιμή είτε θα συμμετέχουν ιδιώτες είτε το ΤΧΣ. Αν τελικά η αύξηση καλυφθεί από το ΤΧΣ τότε σημαίνει ότι το απόθεμα του ταμείου από περίπου 9 δισ. σήμερα θα μειωθεί στα 6,5 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα τις θετικές εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο και τη ριζική βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Σημείωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τη φετινή χρονιά η χώρα θα επιστρέψει σε ανοδική πορεία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αλλά και γενικότερα για επενδύσεις στη χώρα, παραμένει πολύ ισχυρό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT