Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις τηλεπικοινωνίες της χώρας. Οι μεγάλοι του κλάδου, Deutsche Telekom (D.T.), Vodafone και Wind Hellas, επιδιώκουν να χτίσουν έγκαιρα θέσεις στην αγορά, καθώς βλέπουν να απομακρύνεται σιγά σιγά η «ομίχλη» στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. Οι πρώτες επιθετικές κινήσεις εκδηλώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Η Wind Hellas απέκτησε το 27% της Forthnet, ενώ η D.T. «χτύπησε» την πόρτα του Ελληνικού Δημοσίου (Ε.Δ.) για το 10% των μετοχών του ΟΤΕ. Επίσης η Vodafone, που πραγματοποιεί μια ρελάνς, τώρα χτυπάει την πόρτα της Hellas Οnline (ΗOL) με στόχο την πλήρη εξαγορά της επιχείρησης στην οποία κατέχει ήδη το 18,5%.
Στην υπόθεση του ΟΤΕ, φαίνεται ότι γι’ άλλη μια φορά –η οποία όμως θα είναι και η τελευταία– ο Οργανισμός θα «ξελασπώσει» τα έσοδα του Δημοσίου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. H D.T. φαίνεται να πιέζει το Ε.Δ. από το περασμένο καλοκαίρι για την πώληση του 10%. Τότε, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνήθηκε την πώληση κρίνοντας ότι το τίμημα ήταν χαμηλό. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κυμαινόταν εκείνη την περίοδο μεταξύ 6 και 8 ευρώ· σήμερα βρίσκεται στη ζώνη των 12 ευρώ και σε αυτή την τιμή, το μερίδιο του Δημοσίου αποτιμάται σε 600 εκατ. Η D.T. έχει ξεκινήσει μια σειρά εξαγορών στην Ευρώπη, με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης της στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόσφατα απέκτησε το 39% της T-Mobile στην Τσεχία αντί 800 εκατ., ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 100%.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι η γερμανική εταιρεία πιέζεται το τελευταίο διάστημα στο θέμα του ΟΤΕ, μια και βλέπει την τιμή της μετοχής να έχει πάρει την ανιούσα. Επίσης χαρακτήριζαν τον νέο επικεφαλής της D.T., Τιμοθέους Χέντγκες, ως τον επιφυλακτικό της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ήταν ένας από τους λίγους που είχαν εναντιωθεί στην αρχική εξαγορά του 25% του ΟΤΕ από τη D.T. στις τιμές που συμφωνήθηκαν το 2008. Πάντως, ο όμιλος ΟΤΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς προσφέρει στον όμιλο D.T. περίπου το 20% του τζίρου στην Ευρώπη (πλην Γερμανίας) και το 30% των κερδών EBITDA. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως μία συμφωνία μεταξύ D.T. και Ε.Δ. θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο, δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές.
Σε ό,τι αφορά την επίθεση Vodafone στη HOL, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική εταιρεία προσφέρει 110-120 εκατ. ευρώ για το 57% των μετοχών που κατέχει η Intracom στην εταιρεία. Σ’ αυτή την τιμή, η HOL αποκτά συνολική αξία (enterpice value) πέριξ των 350 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς, όμως, τηρούν επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής, καθώς τα τελευταία δύο-τρία χρόνια ο όμιλος Intracom Holdings έχει εισέλθει σε πολλές συζητήσεις για συμφωνίες πώλησης περιουσιακών του στοιχείων, χωρίς πάντως κανένα αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία συζητούσε με τους Ρώσους (Sitronics) την πώληση του 49% της Intracom Telecom, στη συνέχεια με τους Κινέζους της ΖΤΕ και τελευταία με την Ericsson. Καμία συμφωνία από τις παραπάνω δεν ολοκληρώθηκε.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση της HOL, η οποία, ας σημειωθεί, έχει αναδειχτεί στον βασικό πυλώνα εσόδων και κερδών EBITDA του ομίλου Intracom. Η εταιρεία αποφέρει περίπου το 50% των εσόδων του ομίλου. To δεδομένο είναι ότι η Vodafone πραγματοποιεί μια στρατηγική επέκτασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με έμφαση στις σταθερές επικοινωνίες. Πέρυσι εξαγόρασε τη γερμανική Kabel αντί 7,7 δισ. ευρώ και φέτος στοχεύει στην ισπανική Grupo Corporativo, σε τίμημα που εκτιμάται πέριξ των 7 δισ. ευρώ. Η βρετανική εταιρεία, μετά τη συμφωνία πώλησης του 45% στη Verizon στις ΗΠΑ αντί 130 δισ. δολ. ΗΠΑ η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με το αφεντικό της, Βιτόριο Κολάο, θα διαθέσει από τα έσοδα της Verizon περίπου 30-40 δισ. δολ. για επέκταση σε νέες αγορές.
Τέλος, στο μέτωπο της Forthnet, φέρεται να έχει παγιωθεί μια ισορροπία… τρόμου μεταξύ Αράβων επενδυτών στην εταιρεία, της Vodafone που κατέχει το 6,5% και της Wind Hellas που κατέχει το 33%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αραβες διαπραγματεύονται και με τις δύο πλευρές την αποχώρηση της Forgento που κατέχει το 44% των μετοχών της εταιρείας. Μάλιστα, λέγεται ότι ο πρόεδρος της Forthnet, Ντίπακ Παντμαναμπχάν, πρόσφατα συνομίλησε με τους μετόχους της Wind στη Νέα Υόρκη, αλλά και με στελέχη της Vodafone στο Nιούμπερι της Βρετανίας.