Ατζέντα 6 σημείων με την τρόικα

Ατζέντα 6 σημείων με την τρόικα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ατζέντα των 6 βασικών ζητημάτων που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών άνοιξαν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.  Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το 2013» σε ότι αφορά το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να χρειαστεί μεγάλο ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών ανέφερε ότι «όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό προφανώς δημιουργείται πρόβλημα».

  Σε ότι αφορά τη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat εξετάζουν σε τεχνική βάση σε ποιο έτος θα ενταχθούν κάποιες εγγραφές και για αυτό δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα του ύψους του πλεονάσματος. Πρόκειται για εγγραφές που αφορούν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έσοδα από τους αυτοκινητόδρομους από το χώρο της υγείας και άλλους τομείς. Το ποσό αυτό αφορά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περί το ένα δισ. αν και δεν υπήρξε σαφής προσδιορισμός από στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Σε κάθε περίπτωση, οι εγγραφές  αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν επί τα χείρω το στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα  812 εκατ. ευρώ το 2013.

   Σε ότι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων αυτή περιλαμβάνει:

1) Δημοσιονομικές εξελίξεις: Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και να διαπιστωθεί η θετική του επίδραση στο 2014. Παράλληλα, θα αρχίσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά της περιόδου 2015-2017 και για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στο κομμάτι των δημοσιονομικών περιλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

2) Κοινοβουλευτικές διεργασίες και επικείμενα νομοσχέδια. Εκτός των ρυθμίσεων για τις αστοχίες που έχουν διαπιστωθεί στο σκέλος των φορολογικών θα πρέπει να προωθηθεί και ο οργανικός νόμος που θα προβλέπει υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων.

3) Προτάσεις ΟΟΣΑ. Το θέμα συζητείται στη σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης

4) Αναπτύχθηκαν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, τα οποία θα συζητηθούν εκτενέστερα σε συνάντηση με τον κ. Βρούτση. Σε ότι αφορά το θέμα των ομαδικών  απολύσεων αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι δεν τίθεται άμεσα ζήτημα απελευθερωσης ομαδικών απολύσεων αλλά βελτίωσης της νομοθεσίας.

5) Τις διαπραγματεύσεις θα απασχολήσει και το ζήτημα των απολύσεων και της κινητικότητας. Θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  Κ. Μητσοτάκη.

6) Κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών. Θα υπάρξει συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γ. Προβόπουλο, όπου και θα συζητηθούν τα μεγέθη που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή