Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 βλέπει η Κομισιόν

Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 βλέπει η Κομισιόν

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρώτη φορά από το 1948 η Ελλάδα απέκτησε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και όπως φαίνεται θα παρουσιάσει και πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν χθες στην παρουσίαση των χειμερινών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της Ε.Ε. το 2014, στο Στρασβούργο, με τις οποίες επιβεβαιώνεται η επιστροφή της Ελλάδας σε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας φέτος κατά 0,6%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, για το 2013 προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα 8,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο σε αυτό προσμετρείται η αρνητική επίπτωση για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών ύψους 11% του ΑΕΠ. Οπότε εκτιμάται ότι η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2013, όπως προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2014.

Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών σημείωναν χθες ότι «οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013». Και συμπλήρωναν πως «η Ελλάδα, σύμφωνα τόσο με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής όσο και με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, χωρίς την επίπτωση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, η οποία εκτιμάται υψηλότερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, επιτυγχάνει νωρίτερα σημαντικό, υψηλότερο από τις προβλέψεις πρωτογενές πλεόνασμα».

Πέραν αυτών, ο κ. Ρεν προχώρησε και σε σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα και σε Πορτογαλία – Ισπανία. «Στην Πορτογαλία και στην Ισπανία παρατηρείται μία σύσφιγξη της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ στην Ελλάδα μία μέτρια ανάκαμψη» ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή η «μέτρια ανάκαμψη» είναι που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις για την οικονομία της χώρα μας για το 2014 και το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2014 στην Ελλάδα είναι 0,6% από ύφεση 3,7% το 2013. Μεγάλο ρόλο στην αντιστροφή της τάσης έπαιξε η αύξηση του τουρισμού που ξεκίνησε την άνοιξη του 2013, όπως αναφέρει η έκθεση. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη για το 2015 όπου η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,9% του ΑΕΠ. Οι θετικές προβλέψεις της Επιτροπής όμως, όπως τονίζεται στην έκθεση, μπορούν να βγουν αληθινές μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν όλοι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής για το 2014 και το 2015 και μόνο μέσα από τα μέτρα τα οποία συζητούνται στην τρέχουσα αξιολόγηση.

Δύο βασικούς παράγοντες εντοπίζει η έκθεση, που θα συμβάλλουν σε αύξηση των επενδύσεων το 2014 και μείωση των προβλημάτων ρευστότητας. Αυτοί είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την επανεκκίνηση της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ανάκαμψη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να τονώσει τις ελληνικές εξαγωγές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Στην ανεργία οι δείκτες δεν είναι τόσο θετικοί, καθώς ακόμα και το 2015 θα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα του 24%, σημειώνοντας βέβαια μείωση παραπάνω από 3% από τα επίπεδα του 27,1% του 2013. Αυτή η μείωση σημειώνεται, όπως εκτιμά η Επιτροπή, λόγω των μισθολογικών ρυθμίσεων και των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης καθώς και από την αύξηση των επενδύσεων που προβλέπονται τα επόμενα δύο χρόνια. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2013 θα είναι στο 2,3% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 1,8% το 2014 και στο 1,6% το 2015.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι για αποκλίσεις στην εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες μπορεί να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη, επηρεάζοντας τις επενδύσεις και τις εξαγωγές». Τονίζει ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, βάσει των στοιχείων που θα δημοσιεύσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 11 Μαρτίου του 2014 σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT