Τον δρόμο για την είσοδο των λιανεμπόρων στον κλάδο των φαρμακείων επιδιώκει να ανοίξει η τρόικα, όχι μόνο μέσω της διάθεσης των μη υποχρεωτικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και ζητώντας να επιτραπεί η ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των δανειστών εστιάζουν στη νομοθεσία που διέπει την ίδρυση φαρμακείων στην Ελλάδα. Η πρόταση για την ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, καθώς και η κατάργηση των περιορισμών σχετικά με τις ελάχιστες αποστάσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά ήταν στο 20% των προτάσεων που η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην εφαρμόσει. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία έγιναν με τον νόμο 3908/2011. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προτείνει για τη λειτουργία των φαρμακείων τα ακόλουθα:
• Κατάργηση της ρύθμισης σύμφωνα με την οποία τα φαρμακεία επιτρέπεται να ιδρύονται μόνο από άτομα με πτυχίο φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ο περιορισμός αυτός εμποδίζει την εισροή κεφαλαίων στην εν λόγω αγορά που μπορεί να οδηγούσαν σε ανάπτυξη του κλάδου και αύξηση της απασχόλησης. «Ενας καλά καταρτισμένος φαρμακοποιός μπορεί να είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να χορηγεί φάρμακα, αλλά όχι απαραιτήτως για να διοικεί μια επιχείρηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Προβλέπεται, πάντως, η υποχρεωτική παρουσία φαρμακοποιού ο οποίος θα εποπτεύει την εκτέλεση των συνταγών.
• Κατάργηση της ρύθμισης η οποία προβλέπει την ύπαρξη ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων (τουλάχιστον 200 μέτρα σε πόλεις με πληθυσμό 100.000-200.000 κατοίκων και 250 μέτρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους). Πάντως, ο ΟΟΣΑ ζητεί να διατηρηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια που θέτει ο νόμος 3908/2011, δηλαδή ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους.
• Κατάργηση τη ρύθμισης σύμφωνα με την οποία ανά τρεις βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης φαρμακείου θα πρέπει να είναι ελεύθερος να προσλαμβάνει το προσωπικό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
• Μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Σήμερα οι φαρμακοποιοί που θέλουν να λειτουργήσουν περισσότερες ώρες το φαρμακείο τους υποχρεούνται να το γνωστοποιούν στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο και στην περιφέρεια. Μάλιστα η γνωστοποίηση αυτή επιτρέπεται μόνο δύο φορές τον χρόνο (στις 20 Μαΐου και στις 20 Νοεμβρίου). Ο ΟΟΣΑ ζητεί να καταργηθεί η υποχρέωση γνωστοποίησης, ρύθμιση πάντως που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Υγείας.
Η τρόικα κατά την προχθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ ζήτησε να εφαρμοσθούν και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με τα τουριστικά λεωφορεία, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος είχε τροποποιηθεί τον Αύγουστο του 2013, ενώ αλλαγές και σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΛ έγιναν ένα μήνα μετά. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ ζητεί τα τουριστικά λεωφορεία να μπορούν να παραλαμβάνουν ή να αφήνουν επιβάτες στη διάρκεια μιας διαδρομής -κάτι που σήμερα απαγορεύεται από τη νομοθεσία- καθώς και να μπορούν οι εταιρείες τουριστικών μεταφορών να μεταφέρουν επιβάτες σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς όχι υποχρεωτικά μέσω τουριστικών γραφείων.
Τέλος, η τρόικα ζητεί να εφαρμοσθούν όλες οι προτάσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με τη διάθεση του ψωμιού, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που είχε αφήσει εκτός το ΥΠΑΝ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιτραπεί η πώληση ψωμιού και σε κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, πτηνοπωλεία, περίπτερα και μίνι-μάρκετ, καθώς και σε καταστήματα μη τροφίμων.