Εκλεισε η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom με μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου

Εκλεισε η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom με μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκπτωση15% έκλεισε τελικά η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου. Αν και το ΥΠΕΚΑ που ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο της συμφωνίας, επισημαίνοντας την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν αναφέρει τα επίπεδα διαμόρφωσης της νέας τιμής, επικαλούμενο τη δέσμευση εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτή έχει διαμορφωθεί γύρω στα 395 δολάρια τα 1.000 κ.μ. έναντι 460 δολάριων τα 1.000 κυβικά μέτρα που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Στον μέσο όρο

Η νέα τιμή, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε. και είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Η αναδρομικότητα της τιμής, βάσει και της διακρατικής συμφωνίας, ισχύει από την 1η Ιουλίου 2013. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δώσει ήδη εντολή στη διοίκηση της ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε τιμολογήσεις των πελατών της με βάση τη νέα τιμή από τον Απρίλιο και να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτήν. Η τελική έκπτωση για τους καταναλωτές της ΔΕΠΑ περιορίζεται στο 12% κι αυτό γιατί τιμολογούνται βάσει και της τιμής του αερίου που εισάγεται από Αλγερία και από Τουρκία. Τα ποσά αυτά σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ υπολογίζονται σε 80- 100 εκατ. ευρώ. Η ενεργοβόρος βιομηχανία όπως και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πάρουν απευθείας την έκπτωση από τη ΔΕΠΑ, ενώ οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις από τις τρεις ΕΠΑ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης επέκταση της σύμβασης που έληγε το 2016 για μια δεκαετία και δυνατότητα για δύο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη έπειτα από δύο χρόνια. Η ανανεωμένη σύμβαση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, έχει επιπλέον μια σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής, εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώτατο όριο συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου αναπροσαρμόζεται από τα 2,4 δισ. κ.μ. γύρω στα 2 δισ. κ.μ. Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται μέχρι τα μέσα Μαρτίου και αφού προηγουμένως εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών.

Η ΔΕΠΑ

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει για τον σκοπό αυτό το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ. «Είναι μια πολύ καλή συμφωνία για τη ΔΕΠΑ, τους πελάτες της και για τη χώρα.

Παρέχει ευελιξία σε ό,τι αφορά τις ποσότητες σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, και τονώνει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με ρωσικό αέριο που αποτελεί αποδεδειγμένα μια αξιόπιστη πηγή» τονίζει με δήλωσή του στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης που χειρίστηκε τις πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Gazprom. Η έκπτωση του 15%, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, σε συνδυασμό με την έκπτωση που έχει πάρει η εταιρεία στην τιμή του αλγερινού αερίου και την τιμή που αναμένει από την τουρκική Βοtas με τη λήξη της Διαιτησίας, διαμορφώνει για τη ΔΕΠΑ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πορτφόλιο.

Κύκλοι πάντως της αγοράς σχολίαζαν χθες αρνητικά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει στις διαπραγματεύσεις μεγαλύτερη αναδρομικότητα από αυτή που προβλέπει η σύμβαση και την οποία είναι υποχρεωμένη να δώσουν οι Ρώσοι. Τόνιζαν επίσης την καθυστέρηση έναρξης των διαπραγματεύσεων από πλευράς της ΔΕΠΑ, επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες πέτυχαν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες εκπτώσεις δύο χρόνια νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή