16.000 οι αιτήσεις οφειλετών για ένταξη στο νόμο περί προστασίας της α΄ κατοικίας

16.000 οι αιτήσεις οφειλετών για ένταξη στο νόμο περί προστασίας της α΄ κατοικίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 16.000 ανήλθαν οι αιτήσεις οφειλετών για ένταξη στον νόμο που επιτρέπει την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για το 2014. Η προσέλευση 16.000 οφειλετών, που είχαν διακόψει τη σχέσεις τους με τις τράπεζες, αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη ικανοποιητικό νούμερο και επιβεβαιώνει ότι ο νόμος λειτουργεί.

Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Ζανιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, όσοι θέλουν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους μπορούν εντός του προσεχούς διμήνου ακόμη και αν λάβουν τη διαταγή πληρωμής από την τράπεζα, να προσέλθουν και να αναστείλουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού, καταβάλλοντας μικρό μέρος της οφειλόμενης μηνιαίας δόσης.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα ρευστότητας και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, τον Ιανουάριο οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 8%. Τα στοιχεία, ωστόσο, της ΤτΕ για τον Ιανουάριο, δείχνουν υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης των επιχειρήσεων στο -5,2%, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει. Το χρέος των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ανήλθε στο τέλος Ιανουαρίου στα 102,9 δισ. ευρώ από 103,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και 106,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013. Οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας παρουσίασαν αρνητική χρηματοδότηση και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης προς τη βιομηχανία διπλασιάστηκε τον Ιανουάριο στο -5,3% από -2,8% τον Δεκέμβριο, της μεταποίησης από -2,1% στο -4,7% και της ναυτιλίας στο -7,2% από -6,4%. Αντίθετα, οριακά θετικό πρόσημο εμφανίζει ο κλάδος των κατασκευών, ενώ σταθεροποιητική τάση εμφανίζει ο κλάδος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος μάλιστα είναι από τους λίγους κλάδους, μαζί με αυτόν της γεωργίας, που είχαν θετικό ρυθμό χρηματοδότησης, στο 10,2% και 4,6% αντίστοιχα.

Σε αρνητικό έδαφος ήταν και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά, η χρηματοδότηση των οποίων υποχώρησε κατά -3,4% και ερμηνεύεται και από την απροθυμία δανεισμού που δημιουργεί η απαισιοδοξία για τα εισοδήματα. Το χρέος από στεγαστικά δάνεια υποχώρησε στα 70,8 δισ. ευρώ από 73,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην καταναλωτική πίστη, καθώς το χρέος από καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στα 28,2 δισ. ευρώ (29,6 δισ. ευρώ μαζί με τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια) από 29,9 δισ. ευρώ (31,5 δισ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2013. Συνολικά το χρέος του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, μειώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου στα 217,6 δισ. ευρώ, από 219,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και 225,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.

Παρά την αποκλιμάκωση του χρέους, η ταχύτερη συρρίκνωση της οικονομίας τα τελευταία χρόνια εκτοξεύει σε υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 120%, το χρέος των ιδιωτών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή η μείωση των καταθέσεων συντηρεί στο 135% τον λόγο δάνεια προς καταθέσεις για τις τράπεζες, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο τέλος Ιανουαρίου επιβεβαιώνουν υποχώρηση κατά 2,2 δισ. ευρώ στα 161 δισ., από 163,2 δισ. τον Δεκέμβριο, με βασικότερη αιτία την υποχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων των επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων υποχώρησαν στα 26,6 δισ. από 28,2 δισ. τον Δεκέμβριο, ενώ οι απώλειες των νοικοκυρών ήταν της τάξης των 579 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή