Κατηγορηματικός ο Γ. Προβόπουλος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Κατηγορηματικός ο Γ. Προβόπουλος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκλεισε» το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος. Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι τα αποτελέσματα του stress test θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η ΤτΕ ακολούθησε «μια συντηρητική προσέγγιση για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της άσκησης».

Με τη χθεσινή παρέμβαση η ΤτΕ ουσιαστικά δεν άφησε κανένα περιθώριο για το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών όπως ζητεί η τρόικα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Τζέρι Ράις, αρνήθηκε χθες να σχολιάσει το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών. Ο κ. Ράις δεν έκανε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα ζητήματα που συζητιούνται με τις ελληνικές αρχές. Ετσι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα των F.T. σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο υπολογίζει σε 20 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη μεταξύ ΤτΕ – τρόικας επιβεβαιώθηκε η διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα του υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών. Η απόσταση των δύο πλευρών αφορά τη λογιστική απεικόνιση των δυνητικών ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπως έχουν προσδιοριστεί από την BlackRock, διαφορά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οδηγεί σε μια απόκλιση περίπου 2 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ και η τρόικα στα 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η ΤτΕ από την πρώτη στιγμή, αντιδρώντας στη στάση της τρόικας, ξεκαθάρισε ότι το stress test έχει πραγματοποιηθεί με τη δέουσα επιμέλεια, υπογραμμίζοντας ότι ως εθνική εποπτική αρχή δεν μπορεί να συναινέσει σε κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες δεν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία. Με την αναλυτική δημοσίευση της έκθεσης και της μεθοδολογίας που εφαρμόστηκε, σημειώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας, όλοι θα κρίνουν τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Η αγορά πάντως ελάχιστη προσοχή έδωσε στη διαφωνία της τρόικας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναρριχήθηκε πάνω από το επίπεδο των 1.300 μονάδων, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, θέμα ημερών αποτελεί πλέον η δημοσιοποίηση του stress test, καθώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 7 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Οπως σημείωσε χθες ο κ. Προβόπουλος στην τρέχουσα άσκηση, η BlackRock αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ εκτίμησε και τις ανάγκες για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Επιπλέον, αυτή τη φορά, η ΤτΕ χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild.

Οπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 500 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια καθώς κρίνεται ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

Στελέχη τραπεζών μιλώντας στην «Κ» για το stress test σημειώνουν ότι η μεθοδολογία της ΤτΕ ακολουθεί πιστά τα ευρήματα της ΒlackRock αναφορικά με τις δυνητικές ζημίες στην τριετία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ακολουθεί μια αυστηρή προσέγγιση στην εκτίμηση των παραγόντων που επιδρούν θετικά (λειτουργική κερδοφορία, κεφαλαιακά αποθέματα, συνέργειες, αναβαλλόμενος φόρος κ.ά.). Μάλιστα, πηγές της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν ότι η προσέγγιση της ΤτΕ σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές στο εξωτερικό είναι υπέρ το δέον αυστηρή, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τον όμιλο. Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής προκύπτουν λόγω της θυγατρικής της στην Τουρκία και όχι από το χαρτοφυλάκιο δανείων στην Ελλάδα. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς συναντήθηκε με τον διοικητή της ΤτΕ και μεταξύ άλλων συζήτησαν το ζήτημα του stress test.

Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ηδη υπάρχουν διαβουλεύσεις ώστε να ζητηθεί από την τρόικα επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου. Η Eurobank πάντως μόλις ψηφιστεί τα απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να συγκεντρώσει μέχρι τις αρχές Απριλίου τα απαραίτητα κεφάλαια. Μεγάλο μέρος της αύξησης θα καλυφθεί από ξένους στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι ήδη έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση της τράπεζας. Πηγές της Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και θα καλύψει τις ανάγκες με έμμεσες ενέργειες. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς το ποσό είναι πολύ μικρό για τα μεγέθη του ομίλου και όπως εκτιμούν αναλυτές θα καλυφθεί εύκολα με εναλλακτικά χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή