Πλήγμα στην αγορά ακινήτων από την υπερ-φορολόγηση

Πλήγμα στην αγορά ακινήτων από την υπερ-φορολόγηση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση της ύφεσης στην ελληνική αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, η οποία αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση. Σύμφωνα μάλιστα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η στρέβλωση που προκύπτει από τις υψηλές αντικειμενικές αξίες, που συχνά υπερβαίνουν τις εμπορικές, «οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των αξιών».

Επισημαίνεται ότι από την αρχή της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2013, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 33,4% πανελλαδικά, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας (-35,8%) και της Θεσσαλονίκης (-37,1%). Οσον αφορά το 2014, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Στην εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλλουν η περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από τις τράπεζες και ο περιορισμός της αβεβαιότητας αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Θετικά αξιολογεί πάντως η ΤτΕ τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% που θα συμβάλλει στην τόνωση των αγοραπωλησιών, που παραμένουν πολύ χαμηλά.

Πάντως, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της ΤτΕ σε κτηματομεσιτικά γραφεία και συμβούλους ακινήτων, προκύπτει ότι το 2013, μόλις το 17% των αγοραπωλησιών πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2009 ανερχόταν σε 82%. Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% στις αρχές του 2009. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό του ελλείμματος ζήτησης στην αγορά κατοικίας είναι και το γεγονός ότι η μέση περίοδος αναμονής για πώληση ακινήτων φτάνει πλέον τους 12 μήνες, τη στιγμή που η μέση προσφερόμενη έκπτωση σε σχέση με την αρχική τιμή αγγίζει σήμερα το 20,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή