Διπλασιασμός της εμπορευματικής κίνησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Διπλασιασμός της εμπορευματικής κίνησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλασιάστηκε η κίνηση εμπορευμάτων στο σιδηροδρομικό δρομολόγιο του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, το οποίο μπήκε σε «τροχιά» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι συρμοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρουν 100% περισσότερα εμπορεύματα στο καθημερινό τους δρομολόγιο, με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται η δρομολόγηση επιπλέον τρένων. Συγκεκριμένα, στόχος είναι το ένα δρομολόγιο την ημέρα να αυξηθεί στα πέντε, καθώς, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ζήτηση για την υπηρεσία εμπορευμάτων ενισχύεται συνεχώς. Πριν από δύο ημέρες υπεγράφη και συμφωνία μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της P&G για τη μεταφορά των προϊόντων της από την Αθήνα προς τα μεγάλα καταστήματα λιανικής της Θεσσαλονίκης.

Το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων με το τρένο διαμορφώνεται, στον εν λόγω άξονα, στα 260 ευρώ, ενώ η χρήση φορτηγών για την οδική μεταφορά εκτινάσσει πλέον το κόστος στα 500 ευρώ κυρίως λόγω της ενισχυμένης τιμής καυσίμων και των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές των διοδίων. Στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξηγούν ότι στις γραμμές του ΟΣΕ διακινείται ημερησίως φορτίο που αναλογεί σε 30 φορτηγά στο κομμάτι Αθήνα – Θεσσαλονίκη και άλλα 30 φορτηγά στην αντίστροφη διαδρομή (Θεσσαλονίκη – Αθήνα). Καθημερινά μετακινούνται στον εν λόγω άξονα οδικώς 600 φορτηγά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η ενίσχυση της εμπορευματικής κίνησης αποτελεί στοίχημα πολλών ετών για τις εκάστοτε διοικήσεις, καθώς η εμπορευματική δραστηριότητα είναι η μόνη που μπορεί να φέρει αξιοσημείωτα κέρδη στις σιδηροδρομικές εταιρείες, έναντι των επιβατικών δραστηριοτήτων. Για πολλά χρόνια το μερίδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν ξεπερνούσε το 3% της συνολικής εμπορευματικής κίνησης της χώρας, ενώ σήμερα αγγίζει το 10%.

Στο μεταξύ, σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει, ύστερα από ένα χρόνο, η συμφωνία της Hewlett Packard (HP) με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στο τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δοκιμαστικά σιδηροδρομικά δρομολόγια που θα μεταφέρουν τα εξαρτήματα της αμερικανικής εταιρείας από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στον Πειραιά στο Παρντουμπίτσε της Τσεχίας, όπου και βρίσκεται η γραμμή συναρμολόγησης του τεχνολογικού κολοσσού. Το δρομολόγιο θα εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα, μεταφέροντας τα προϊόντα της HP στην Τσεχία, αφού διασχίζει έξι χώρες. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δοκιμαστικής περιόδου θα αξιολογηθεί η υπηρεσία που παρέχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα επιλυθούν τυχόν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών (HP, Cosco, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) υπεγράφη την 1η Μαρτίου του 2013, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή