Θετικές εξελίξεις στην ενέργεια με αντίκτυπο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και έσοδα

Θετικές εξελίξεις στην ενέργεια με αντίκτυπο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και έσοδα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφράγιση της συμφωνίας με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% ήταν μία από τις καλές ειδήσεις στον τομέα της ενέργειας την εβδομάδα που πέρασε. Τα αποτελέσματά της θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν και με ένα συνολικό εφάπαξ ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ από την αναδρομική ισχύ της

μειωμένης τιμής από 1ης Ιουλίου 2013. Η δεύτερη καλή είδηση πιο μακροπρόθεσμης απόδοσης ήρθε από τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Σεισμικά δεδομένα

Τα νεότερα στοιχεία των σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και Κρήτη, για τα οποία ενημερώθηκε την περασμένη Τετάρτη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις για ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στις δύο περιοχές. Ενδεικτική της ευφορίας που επικρατεί στην κυβέρνηση σε σχέση με την αξία του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου είναι η δήλωση του πρωθυπουργού για αναμενόμενα φορολογικά έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25-30 ετών. Τα δεδομένα των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη (data room) βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επενδυτών και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναμένει τα πρώτα ραντεβού που κλείστηκαν στο Λονδίνο μέσω των data room που λειτουργεί εκεί η νορβηγική PGS. Τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών σε μια ακτίνα 30.000 χλμ. δείχνουν ότι οι γεωλογικές δομές είναι παρόμοιες με εκείνες γειτονικών περιοχών της Αλβανίας και της Νότιας Ιταλίας, από όπου αντλείται ήδη πετρέλαιο. Πρόκειται για το Δέλβινο και το Κούτσοβο στην ηπειρωτική Αλβανία που μοιάζει γεωλογικά με τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τους Παξούς και τη θάλασσα δυτικά της Κέρκυρας, που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη θάλασσα της Απουλίας στη Νότια Ιταλία, και το Κατάκολο που προσομοιάζει με το Kraps-Marinez Roscovec στη ΝΔ Αλβανία. Ακριβής εικόνα για το τι κρύβει η υποθαλάσσια περιοχή της Κρήτης και του Ιονίου θα υπάρχει περί τα τέλη Μαΐου με την ολοκλήρωση της ερμηνείας των στοιχείων από την PGS. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι μέχρι τότε να έχει προχωρήσει η χάραξη των προς υπό παραχώρηση οικοπέδων για να βγει η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών μέσα στον Ιούνιο. Στο μεταξύ, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές των συμβάσεων για τις παραχωρήσεις των κοιτασμάτων σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο με τους αναδόχους επενδυτές.

Πρόκειται για την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Edison – Petroseltic που κηρύχθηκε πλειοδότρια για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια και την κοινοπραξία των Energean Oil – Petra Petroleum, πλειοδότρια της περιοχής Ιωαννίνων με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 50-80 εκατ. βαρέλια. Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων αναμένεται να μπουν και τα πρώτα γεωτρύπανα στις παραπάνω περιοχές. Τα όποια οικονομικά οφέλη πάντως από τον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αναμένονται μετά την πάροδο 8ετίας.

Αντιθέτως, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν βγάλει ήδη τα «τεφτέρια» για να υπολογίσουν την εξοικονόμηση από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Η σύμβαση μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τον Μάρτιο και οι καταναλωτές της ΔΕΠΑ από τον Απρίλιο θα τιμολογούνται με τη νέα μειωμένη τιμή, η οποία διαμορφώνεται στα 395 δολάρια τα 1.000 κ.μ. έναντι 460 δολαρίων τα 1.000 κ.μ. που ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Η ΔΕΠΑ θα μεταβιβάσει το σύνολο της έκπτωσης στους πελάτες της. Η τελική τιμή ωστόσο που θα διαμορφωθεί θα είναι της τάξης του 10% – 11% για βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγούς και 6% για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (650.000 καταναλωτές συνολικά) που προμηθεύονται αέριο μέσω των ΕΠΑ. Αυτό γιατί το ρωσικό αέριο συμμετέχει σε ποσοστό 65% στο «καλάθι» της ΔΕΠΑ, ενώ η τελική τιμή επιβαρύνεται επιπλέον από κόστος μεταφοράς, ΕΦΚ, ΦΠΑ και οι πελάτες των ΕΠΑ επιβαρύνονται και με το περιθώριο κέρδους των αντίστοιχων εταιρειών.

Η βιομηχανία

Το εφάπαξ ποσό από την αναδρομική ισχύ της σύμβασης (1η Ιουλίου) θα δοθεί στους πελάτες της ΔΕΠΑ μέσω συμψηφισμού. Η συμφωνία για τη μείωση του αερίου που επετεύχθη έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν, έγινε αποδεκτή από τη βιομηχανία και τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, παρά το γεγονός ότι η τιμή εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην ευρεία αποδοχή της μείωσης σε ποσοστό 15% και όχι 20% που είχε τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» από τους μεγάλους καταναλωτές της ΔΕΠΑ, συνέβαλε η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εγχώρια ενεργοβόρα βιομηχανία, η οποία έχει αρχίσει να μετράει «λουκέτα», καθώς και η κινητικότητα της κυβέρνησης για λήψη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή