Πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει η συμφωνία

Πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει η συμφωνία

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν αγώνα δρόμου έως την Δευτέρα, 10 Μαρτίου (που θα συνεδριάσει το Eurogroup), θα επιδοθεί κυβέρνηση και τρόικα για να κλείσει η συμφωνία. Πλέον το σημαντικότερο «αγκάθι» είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, καθώς όπως δήλωσε υψηλόβαθμο του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό μέτωπο έκλεισε και δεν υπάρχει πρόβλημα με το 2014.

Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι «πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση», ενώ έτερο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε στις 3 π.μ. της Καθαράς Δευτέρας ότι επί του ζητήματος των προτάσεων του ΟΟΣΑ «έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανές τεχνικές προτάσεις». Για αυτό και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα είναι ζόρικα» και «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Η τρόικα θεωρεί την υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα τους διευκολύνει για περαιτέρω θετικές αποφάσεις για τη χώρα, ανέφερε αρμόδιο στέλεχος και συμπλήρωσε πως «για αυτούς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι το μείζον θέμα και αποτελεί θέμα μένουμε ή πέφτουμε». Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιμένουν στις θέσεις τους για την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και προώθηση ακόμα περισσότερων μεταρρυθμίσεων, ενώ από την Τρίτη ξεκινάει νέος κύκλος επαφών των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο πλαίσιο αυτό υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «το προσπαθούμε μέχρι και τη Δευτέρα να κλείσουμε συμφωνία». Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στις 8 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 2 π.μ. της Καθαράς Δευτέρας, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι «αγκάθια παραμένουν και εντοπίζονται στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Στη σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε, δε, ότι η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη με την ελληνική πρόταση που προβλέπει την εφαρμογή του 80% των μέτρων του ΟΟΣΑ και πιέζει για την υιοθέτηση περισσότερων. Παράλληλα, εμμένει στη θέση της για ολοκληρωτική εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά στο γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία, ενώ ζήτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο των φαρμακείων.

Ειδικότερα, τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και των επικεφαλής της τρόικας ήταν τέσσερα:

1.   Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης γιατί όπως δήλωσε αρμόδιος παράγοντας η τρόικα «είναι αποφασισμένη να πιέσει αρκετά και δεν ικανοποιείται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση». Για τις μεταρρυθμίσεις σε γάλα, φάρμακα και βιβλία δεν υπάρχει συμφωνία και πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν κι άλλες αλλαγές για φαρμακεία, μεταφορές, φόρους υπέρ τρίτων, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ την Τρίτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ειδικά για τα ζητήματα αυτά.

2.   Απλούστευση αδειοδοτήσεων. «Κλείσαμε επί συγκεκριμένου κειμένου» για το νόμο πλαίσιο, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

3.   Εμπορικές μισθώσεις. Εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας που ζητάει πλήρη απελευθέρωση στις επαγγελματικές μισθώσεις. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της που έχει ήδη νομοθετηθεί.

4.   Μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί από το 2015 και μετά, αλλά γίνονται συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Το εισόδημα του δανειολήπτη είναι επίσης ένα από τα εκκρεμή θέματα.

Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκη, και της τρόικας, τα τρία θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εξεύρεση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων από το υπουργείο Εσωτερικών για να τεθούν σε διαθεσιμότητα, η πιθανή θέσπιση της δράσης αυτής ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης, καθώς και ο προσδιορισμός του αριθμού των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα φέτος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας ότι η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της και στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Δηλαδή, στην τοποθέτηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (εκ των οποίων οι 12.500 φέτος) και στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (11.400 φέτος).

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν έχει κλείσει τίποτα και θα ξανασυναντηθούμε», ενώ κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πώς «δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή» σημειώνοντας ότι «εάν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συγκεντρώσει τους 21.000 διαθέσιμους από τους 25.000 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε μέχρι να κλείσει ο έλεγχος (άτυπος στόχος έως το τέλος Μαρτίου). Επί της ουσίας οι 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν εντοπιστεί για να τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι δύσκολο να υπάρξει άλλη δεξαμενή αυτή τη στιγμή, λόγω περιορισμένου χρόνου. Αρα πρέπει να έρθουν από το Εσωτερικών» διευκρίνισε αρμόδιος παράγοντας.

Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι είναι ακόμα άγνωστο το εάν θα τεθεί έως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση κάποια δόσης το θέμα της ολοκλήρωσης της διαθεσιμότητας, αλλά υπάρχει υψηλή πιθανότητα να συμβεί.

Επίσης, η τρόικα ζητάει αριθμητικό στόχο διαθεσιμότητας για το 2014. «Προβλέπεται στο Μνημόνιο ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά δεν υπάρχει νούμερο» υποστήριξε στέλεχος του υπουργείου και συμπλήρωσε ότι το θέμα αυτό συζητείται τώρα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις από εδώ και στο εξής.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η τρόικα θα δεχτεί ως απολύσεις τις 1.600 προσωρινές διαταγές (αυτοί που με αποφάσεις δικαστηρίων θα επανέλθουν), οι οποίες εκτιμάται ότι όταν τελειώσει η διαδικασία θα ξεπεράσουν τις 2.000.

Δημοσιονομικές εξελίξεις

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μαραθώνια σύσκεψη που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, «δεν υπάρχει πλέον κανένα δημοσιονομικό θέμα. Εκλεισε και το 2014».

Ετερο στέλεχος του υπουργείου αναφερόμενο στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που θα προκύψει από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, υποστήριξε πως «το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Πλέον, την Τρίτη οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τους υπουργούς Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη, και τον κ. Χατζηδάκη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουν επαφές με τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή