Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 ετών βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης, καθώς ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) αυξήθηκε, έστω και οριακά, από τις 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο, στις 51,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, και βρέθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα πάνω από το όριο των 50 μονάδων που υποδεικνύει ανάπτυξη.

Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη, βάσει της έρευνας του ΙΟΒΕ, κατέγραψε οριακή επιδείνωση αντανακλώντας τις ανησυχίες των νοικοκυριών για το μέλλον, δεδομένου ότι συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις.

Οπως ανέφερε χθες το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 94,8 μονάδες, από 92,6 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Βελτίωση κατεγράφη στην πλευρά των επιχειρήσεων, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους εξεταζόμενους τομείς (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κυρίως στις κατασκευές) να ανακάμπτουν.

«Συνολικά η τάση βελτίωσης του δείκτη φαίνεται να ενισχύεται στις αρχές τους έτους, εξέλιξη που συγκλίνει με τα ευρύτερα μακροοικονομικά στοιχεία (εξασθένηση της ύφεσης), αλλά και με επιμέρους βραχυχρόνιους δείκτες σε επιμέρους τομείς της οικονομίας» υποστηρίζει το ΙΟΒΕ. Μάλιστα, οι αναλυτές του Ιδρύματος θεωρούν ότι σταδιακά διαμορφώνονται συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται αντίστοιχα και οι προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων στα νέα εισοδηματικά δεδομένα και στα νέα δεδομένα της εγχώριας ζήτησης, σε χαμηλότερα βεβαίως της προ κρίσης επίπεδα. Αναλυτικότερα, από την έρευνα του ΙΟΒΕ προκύπτει:

1. Βιομηχανία. Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης κερδίζουν έδαφος, με τον δείκτη για τα αποθέματα να παραμένει αμετάβλητος.

2. Υπηρεσίες. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, όπως εκείνες (οριακά) για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους.

3. Λιανικό εμπόριο. Οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, όπως συμβαίνει και με τις αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους, με τον δείκτη όμως των εκτιμημένων αποθεμάτων να διευρύνεται.

4. Κατασκευές. Οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση ενισχύεται εκ νέου και ωθεί τον δείκτη ανοδικά.

5. Καταναλωτική εμπιστοσύνη.Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και οι αντίστοιχες για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται.

Ανάλογη εικόνα για τη βιομηχανία δίνει και η ανάλυση της Markit, η οποία καταρτίζει τον PMI. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, η παραγωγή στη βιομηχανία αυξήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα με την αύξηση του Φεβρουαρίου να είναι η σημαντικότερη από τον Μάιο του 2008 και να προέρχονται και από τις αγορές εξωτερικού.

Στην αύξηση των νέων εργασιών συνέτεινε η περαιτέρω μείωση των τιμών εργοστασίου, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές εισροών (πρώτες ύλες) παρέμειναν κατά μέσο όρο αμετάβλητες από τον Ιανουάριο.

Πάντως, η απασχόληση στον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε εκ νέου τον Φεβρουάριο και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο από τον Ιανουάριο, γεγονός που αποδίδεται στη μη συμπλήρωση θέσεων εργασίας οι οποίες έμειναν κενές ύστερα από εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή