«Δεν επηρεάζεται η συμφωνία Ελλάδας με Gazprom από την κρίση στην Ουκρανία»

«Δεν επηρεάζεται η συμφωνία Ελλάδας με Gazprom από την κρίση στην Ουκρανία»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σίγουρα η κρίση πιθανόν να έχει επιπτώσεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου, αλλά όχι στο θέμα της συμφωνίας που πρόκειται να υπογράψουμε τις επόμενες ημέρες με την Gazprom», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «εάν η κρίση αυτή δημιουργήσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές -διότι ένας από τους αλγόριθμους που βγάζει τη διεθνή τιμή είναι και η τιμή του πετρελαίου- φέρει αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ναι, θα επηρεαστούμε. Είναι ακόμη μικρή η αύξηση, αλλά ελπίζω στις προβλέψεις των διεθνών οίκων για πτώση το 2014».

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα, σημειώνοντας ότι «η κρίση προς στιγμήν δεν έχει επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά ο κόμβος διανομής αερίου στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι στο δυτικό και κεντρικό κομμάτι που ελέγχεται προς στιγμήν από την ουκρανική κυβέρνηση, και δείχνει προς στιγμήν να μην υπάρχει πρόβλημα».

«Λαμβάνουμε, όμως, μέτρα, όπως και άλλες χώρες. Στη δική μας περίπτωση, η λύση είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο προμηθευόμαστε από την Αλγερία και την ελεύθερη αγορά σε spot φορτία. Ήδη αυτή την εβδομάδα έρχεται ένα καράβι-φορτίο από την Αλγερία και ψάχνουμε εναλλακτικές πηγές από τη διεθνή αγορά», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ρεύματος, αφού διαβεβαίωσε ότι «οι οικιακοί καταναλωτές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αυξήσεις, δεν θα πληρώσουν το κόστος (των βιομηχανικών τιμολογίων)», ανέφερε πως «δεν έχει γίνει αύξηση στο τιμολόγιο του ρεύματος από τον Ιανουάριο του 2013, και αυτός είναι ο προγραμματισμός και για το 2014» και προσέθεσε: «Εκτός εάν υπάρξουν με την κρίση δραματικές εξελίξεις με αύξηση της τιμής του πετρελαίου κλπ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή