Βήματα προόδου στην εφαρμογή προτάσεων ΟΟΣΑ

Βήματα προόδου στην εφαρμογή προτάσεων ΟΟΣΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Βήματα προσέγγισης διαπιστώθηκαν χθες κατά τις συσκέψεις της τρόικας με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, για την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει φθάσει να υιοθετεί πλέον περίπου το 87% αυτών, καθώς ενώ πρώτα είχε αφήσει εκτός μεταρρύθμισης 50 προτάσεις, τώρα αφήνει εκτός 40 και πλέον θα υπάρξουν αλλαγές σε κάποια ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ, του υπουργείου Μεταφορών, αλλά και για την κυκλικότητα της κρουαζιέρας.

Στο θέμα κατάργησης της ενιαίας τιμής στα βιβλία επετεύχθη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο να ισχύσει η ενιαία τιμή μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και αποκλειστικά για την πρώτη έκδοση αυτών. Στα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) παρουσιάστηκε μια ελαφρώς διαφοροποιημένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα εξετασθεί σήμερα διεξοδικά από τα τεχνικά κλιμάκια. Προτείνεται η απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ μέχρι τη σημερινή τιμή, καταργούμενου του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, που στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 33%. Τα ΜΥΣΥΦΑ θα εξακολουθήσουν να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία και εάν έπειτα από τρεις μήνες δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών θα επανεξετασθεί η διάθεσή τους και εκτός φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας –στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης– εξακολουθεί να διαφωνεί στην ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, όμως δέχεται, πρώτον, να δίνεται η δυνατότητα ένας φαρμακοποιός να έχει πάνω από ένα φαρμακείο και, δεύτερον, στην περίπτωση συστεγαζόμενων φαρμακείων το ποσοστό συνιδιοκτησίας να μην είναι υποχρεωτικώς από 50% για τον κάθε ιδιοκτήτη.

Σχετικά με το γάλα, η κυβέρνηση επέμεινε στην πρότασή της για θέσπιση κατηγορίας γάλακτος μιας ημέρας, πρόταση επί της οποίας η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Συσκέψεων συνέχεια

Οι συσκέψεις τρόικας-υπουργείων θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των συζητήσεων, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η πολυπόθητη συμφωνία με την τρόικα θα επιτευχθεί έως τις αρχές Απριλίου (1 και 2 Απριλίου συνεδριάζουν στην Αθήνα τα άτυπα Εurogroup και Ecofin). Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών υποστήριξε χθες πως εάν δεν κλείσει η συμφωνία έως την Κυριακή (ο κ. Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες το Σάββατο βράδυ ή το αργότερο την Κυριακή πρωί), τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και ακραία σενάρια, που προβλέπουν ότι η συμφωνία μπορεί να μην επιτευχθεί ακόμη και μέχρι τις ευρωεκλογές. Στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Ιω. Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, οι τελευταίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πρόταση του υπουργείου, βάσει της οποίας για τις ομαδικές απολύσεις θα υπογράφει η γενική γραμματέας και πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Η τρόικα ζητεί την πλήρη απελευθέρωση της διαδικασίας, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή