«Η κρίση στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τη συμφωνία με την Gazprom»

«Η κρίση στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τη συμφωνία με την Gazprom»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιθανές επιπτώσεις από μια ένταση της κρίσης στην Ουκρανία προβληματίζουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις. Οι κυβερνητικές ανησυχίες συνδέονται κυρίως με την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο, καθώς η Ελλάδα καλύπτει το 65% των αναγκών της με ρωσικό αέριο που διέρχεται μέσω του ουκρανικού συστήματος αγωγών. Μάλιστα, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ιταλία είναι οι χώρες της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα τροφοδοσίας, σε περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει τη στάση της και κατεβάσει τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου και αυτό γιατί εξαρτώνται σε υψηλά ποσοστά από το αέριο της Gazprom. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα κληθεί –όπως και το 2009– να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς μέσω αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Οπως μάλιστα δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» o υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, η ΔΕΠΑ ψάχνει ήδη φορτία LNG στη spot αγορά. «Η κρίση προς στιγμήν δεν έχει επηρεάσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα όπως και άλλες χώρες. «Στη δική μας περίπτωση, η λύση είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο προμηθευόμαστε από την Αλγερία και την ελεύθερη αγορά σε spot φορτία. Ηδη αυτή την εβδομάδα έρχεται ένα καράβι-φορτίο από την Αλγερία και ψάχνουμε εναλλακτικές πηγές από τη διεθνή αγορά» προσέθεσε.

Διευκρίνισε ότι η κρίση δεν θα έχει επιπτώσεις «στο θέμα της συμφωνίας που πρόκειται να υπογράψουμε τις επόμενες ημέρες με την Gazprom». Σημείωσε ωστόσο ότι θα επηρεαστούμε στην περίπτωση που η κρίση δημιουργήσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές και φέρει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου λόγω της σύνδεσής του με την τιμή του φυσικού αερίου. «Είναι ακόμη μικρή η αύξηση, αλλά ελπίζω στις προβλέψεις των διεθνών οίκων για πτώση το 2014» πρόσθεσε ο υφυπουργός. Δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα, η ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου να οδηγήσει και σε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι «οι οικιακοί καταναλωτές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αυξήσεις, δεν θα πληρώσουν το κόστος (των βιομηχανικών τιμολογίων)». Συμπλήρωσε ότι «δεν έχει γίνει αύξηση στο τιμολόγιο του ρεύματος από τον Ιανουάριο του 2013, και αυτός είναι ο προγραμματισμός και για το 2014» και προσέθεσε: «Εκτός εάν υπάρξουν με την κρίση δραματικές εξελίξεις με αύξηση της τιμής του πετρελαίου, κ.λπ.».

Ελληνικές εταιρείες

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, ένας μικρός αριθμός δραστηριοποιείται στην Ουκρανία και κυρίως μέσω εμπορικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μετζελόπουλο, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕΜ, «η αγορά της Ουκρανίας παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού είναι μία χώρα που εμφανίζει ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αν και η παρουσία μας γίνεται με προσεκτικές κινήσεις από το 2006 που έχουμε εισέλθει σ’ αυτή την αγορά της Ανατολικής Ευρώπης». Η θυγατρική του ομίλου της Βιοχάλκο διαθέτει μία μικρή εμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας αλουμίνιο σε κατασκευαστικά έργα της χώρας. Αντίθετα ο κ. Κ. Ροζακέας, οικονομικός διευθυντής του ομίλου Γρ. Σαράντη, τόνισε στην «Κ» τα εξής: «Προσπαθήσαμε να εισέλθουμε τη διετία 2007-2008 αλλά δεν συνεχίσαμε, αφού υπήρξε θέμα αξιόπιστων συνεργατών στη χώρα αυτή». Σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους τραπεζών, κατασκευαστικές, εταιρείες τροφίμων και αναψυκτικών, βιομηχανίες (μεταλλουργικές και μη), εταιρείες δομικών υλικών. Ελεγχόμενες θεωρούνται οι άμεσες επιπτώσεις από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με τη συνολική έκθεση των ελληνικών εταιρειών στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των τουριστικών επιχειρηματιών ότι κατά τη φετινή σεζόν θα διακοπεί το έντονα ανοδικό ταξιδιωτικό ρεύμα που παρατηρήθηκε από την αγορά της Ουκρανίας το 2013. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τρεις προξενικές αρχές της Ελλάδας στο Κίεβο, την Οδησσό και τη Μαριούπολη με τη βοήθεια των τριών κέντρων εξυπηρέτησης χορήγησαν συνολικά 202.000 θεωρήσεις πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 57% σε σχέση με το 2012. Για τη φετινή χρονιά οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εκτιμούν με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των κρατήσεων ότι θα σημειωθεί πτώση στις αφίξεις των τουριστών από την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή