Στο 3,60% υποχώρησε η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων

Στο 3,60% υποχώρησε η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προ Μνημονίου επίπεδα υποχώρησε η απόδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας κατά τη χθεσινή δημοπρασία, αντανακλώντας τη σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που διεξήγαγε τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, το Δημόσιο άντλησε 1.137,5 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,60%, όταν στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία (του Φεβρουαρίου) η απόδοση ήταν 4%.

Ωστόσο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2010, η απόδοση των εξάμηνων γραμματίων βρέθηκε σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Τότε, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,38%, ενώ τον Απρίλιο του 2010 είχε εκτοξευτεί στο 4,55%. Εξίσου θετικό στοιχείο για την ελληνική αγορά τίτλων είναι ότι στη χθεσινή δημοπρασία το 35% των εντόκων κατέληξε σε ξένα χαρτοφυλάκια. Δηλαδή, από το συνολικό ποσό που δανείστηκε το Δημόσιο, περίπου τα 400 εκατ. ευρώ τα αγόρασαν ξένοι επενδυτές.

Αύριο, Πέμπτη, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να κάνει αποδεκτές τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δανεισμού στο 1,4 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρωθούν αντίστοιχου ύψους λήξεις εντόκων γραμματίων την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σταθερά κάτω του 7%. Χθες κινήθηκε στην περιοχή του 6,9% που επίσης αποτελεί επίδοση προ Μνημονίου, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρέθηκε στην περιοχή των 530 μονάδων βάσης.

Πλέον, το ενδιαφέρον της αγοράς θα «τεσταριστεί» στα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας που θα δημοπρατηθούν στις 18 Μαρτίου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η απόδοσή τους θα είναι αισθητά χαμηλότερη από το 3,60% που διαμορφώθηκε στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή