Τέλος στην επενδυτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, εκτιμά ο Ν. Μηταράκης

Τέλος στην επενδυτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, εκτιμά ο Ν. Μηταράκης

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο και κατ' επέκταση με την ελληνική οικονομία, λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του για τα νεότερα στοιχεία του Δείκτη Μεταβλητότητας για την Ελλάδα (KEPE GRIV), τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι πυκνώνουν οι ενδείξεις πως η ελληνική οικονομία ξεφεύγει από τον κύκλο της ύφεσης και τα καλύτερα είναι πλέον μπροστά μας. «Ήδη, είδαμε μία σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες, όπως οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το spread των δεκαετών ομολόγων αλλά και η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να συνηγορούν στο θετικό αυτό συμπέρασμα», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι ο δείκτης φόβου που υπολογίζει το KEΠE, υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008. Η σημαντική μείωση του δείκτη αποτυπώνει τη θετική ψυχολογία των επενδυτών και το γεγονός ότι προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

«Αυτή η θετική ψυχολογία έχει επίπτωση στις νέες ιδιωτικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, ειδικά με την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού Νόμου. Συγκεκριμένα, το 2013 οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, σύμφωνα με το επίσημα στοιχεία, όχι μόνο αυξήθηκαν αλλά είναι πλέον στον μέσο όρο της επταετίας προ κρίσης» όπως είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι οι νέες επενδύσεις του 2014 όπως αυτή για την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και τα μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται όπως τα έργα ΣΔΙΤ, τα έργα Fast Track, τα νέα έργα του αναπτυξιακού αλλά και η κατασκευή του αγωγού TAP αναμένεται να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

«Οι νέες αυτές επενδύσεις θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας που αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα» κατέληξε ο υφυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης εξήγησε:

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έφτασε στις 28/2/2014 σε νέα υψηλά επίπεδα 32 μηνών (από τον Ιούνιο του 2011 ) στις 1.310,41 μονάδες, παρουσιάζοντας απόδοση 175,09%, από το χαμηλό των 476,36 μονάδων στις 5/6/2012.

Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφτασε σε επίπεδα προ μνημονίου (Μαρτίου 2010) στις 510 μονάδες βάσης, με την απόδοση των ελληνικών δεκαετών να υποχωρεί στο 6,88%, όταν στις 31/5/2012 το spread είχε φτάσει- στο εξωπραγματικό επίπεδο για κράτος της Ευρωζώνης- 2.980,6 μονάδες βάσης. Η θεαματική μείωση των spreads καθιστά εφικτή, περισσότερο παρά ποτέ, την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) για την Ελλάδα, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε στις 27/2/2014, έφτασε τις 94,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο σημείο του από το Σεπτέμβριο του 2008. Επίσης, ο ελληνικός δείκτης μεταποίησης PMI τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες, σηματοδοτώντας την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από 53 μήνες (από τον Αύγουστο του 2009).

Τέλος, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV για τον δείκτη FTSE/X.A. Large Cap στις 28/02/2014 υποχώρησε στο 31,02%, από το επίπεδο του 32,32% που σημείωσε στο τέλος Ιανουαρίου, αντανακλώντας πλήρως τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων. Ο μέσος όρος του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2014 προσέγγισε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008.

Ειδικότερα, ο δείκτης KEPE GRIV που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε σημαντική βελτίωση και πτώση 13,11% από τα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Ο υφυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η μέση τιμή του δείκτη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν 31,25% και 32,66% αντίστοιχα, σταθερά χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου του δείκτη (34,51%) και κοντά στα προ κρίσης χρέους επίπεδα του 2008 και η υψηλή συγκέντρωση των τιμών του δείκτη στα χαμηλά επίπεδα του 2008 δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν ότι ο περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, και κατ' επέκταση με την ελληνική οικονομία, λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

«Η σημαντική μείωση του δείκτη "φόβου", αλλά και η σταθεροποίησή του, αποτυπώνει τη θετική ψυχολογία των επενδυτών στην ελληνική αγορά παραγώγων και το γεγονός ότι προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η πορεία του δείκτη "φόβου" αντανακλά τη συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί με τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχισης με γοργό και αμείωτο ρυθμό των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο υφυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή