«Να απεμπλακεί από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο τραπεζικός τομέας»

«Να απεμπλακεί από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο τραπεζικός τομέας»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επαληθεύσει την πτωτική τάση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Εurobank στο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία», ενώ ταυτόχρονα ζητεί την απεμπλοκή του τραπεζικού τομέα από τη διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. «Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείουμε και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», επισημαίνει η τράπεζα και υπενθυμίζει ότι αυτό είχαν επισημάνει και σε εκθέσεις τους οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στο τέλος του 2013. Ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα περιθώρια των 10ετών ομολόγων έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 46 μηνών, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας και προσθέτουν ότι η συνέχιση της αποκλιμάκωσης προϋποθέτει:

• Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

• Εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-16 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι ο τραπεζικός τομέας, εξαιτίας της κρισιμότητάς του ως εργαλείου προώθησης της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να απεμπλακεί από τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16.

Λόγω του ρόλου των τραπεζών ως εργαλείων ανάπτυξης, η Εurobank αναφέρει ότι θα πρέπει να πάψει ο τραπεζικός τομέας «να χρησιμοποιείται ως μέσον πίεσης στη διαπραγμάτευση σχετικά με ένα ενδεχόμενο 3ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή