GfK: Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η Ελλάδα

GfK: Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η Ελλάδα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται «κολλημένη» στην ύφεση, αν και οι πτωτικές τάσεις επιβραδύνθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK Consumer Climate (καταναλωτικό κλίμα) στην Ευρώπη που έγιναν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, για το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ελληνικό ΑΕΠ έπεσε κατά 3%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, το τρίτο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για τη μικρότερη μείωση των τελευταίων τριών ετών. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η συνολική μείωση για το 2013 θα είναι 4%. Ωστόσο, φαίνεται πως η ανάκαμψη διακρίνεται στον ορίζοντα.

Φέτος, η οικονομία θα αναπτυχθεί ξανά για πρώτη φορά. Η πρόβλεψη του 0,6% είναι ακόμα ιδιαίτερα χαμηλή, για να είναι ικανή να υποκινήσει μία διαρκή ανοδική πορεία της οικονομίας και να προκαλέσει τη μείωση της ανεργίας, αλλά είναι μία εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήδη, για το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την ανάπτυξη να αυξηθεί στο 2,9%.

Αναλυτικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα: «Αναμένεται σταθερή ανάπτυξη για την Ευρώπη και φέτος. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ουσία προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το 2013 συνολικά, για τη φετινή χρονιά προβλέπεται ανάπτυξη 1,4% και έχει τεθεί ο στόχος να φτάσει ακόμα και στο 1,9%, το 2015.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ. Τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, αναμένουν ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ του 3 και 4%. Ειδικοί στις Βρυξέλλες προβλέπουν μόνο μικρές βελτιώσεις στην οικονομική επίδοση των χωρών της ΕΕ που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η Κύπρος και η Σλοβενία θα πρέπει να περιμένουν ακόμα έναν χρόνο, πριν οι ρυθμοί ανάπτυξης επιστρέψουν στις οικονομίες τους.

Αν και η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν χαράξει το δρόμο της ανάκαμψης, η ανεργία δεν θα πέσει για αρκετό ακόμα καιρό. Επίσης, η βιομηχανία προειδοποιεί κατά των υπερβολικών προσδοκιών. Η παραγωγή και η λήψη παραγγελιών όντως αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχή φορά τον Οκτώβριο, αλλά ο ρυθμός ανάκαμψης εξακολουθεί να είναι πολύ αργός.

Οι ασθενείς ρυθμοί ανάπτυξης στην παραγωγή και τις παραγγελίες είναι υπερβολικά χαμηλοί, για να έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού από τις εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει σημαντική μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη ή την ευρωζώνη φέτος. Το ποσοστό ανεργίας στις 18 χώρες της ευρωζώνης είναι πιθανόν να παραμείνει για το 2014 το ίδιο υψηλό με τα περσινά επίπεδα, στο 12,2%.

Για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μικρή μείωση στο 11,8%. Αυτή η θετική τάση στην Ευρώπη αντανακλάται σαφώς στη βελτίωση των μεμονωμένων δεικτών, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Αν και η μέση τιμή του δείκτη οικονομικών προσδοκιών στην ΕΕ ήταν -42 μονάδες, το Δεκέμβριο του 2012, αυξήθηκε στις -31,9 μονάδες, το Μάρτιο του 2013 και στις -29 μονάδες, τον Ιούνιο. Έως τον Σεπτέμβριο του 2013, ο δείκτης είχε βελτιωθεί κατά 35 μονάδες, φτάνοντας τις +6 μονάδες, επιστρέφοντας για πρώτη φορά σε θετική τιμή.

Ο δείκτης ανήλθε στις +14 μονάδες έως τον Δεκέμβριο του 2013. Οι εισοδηματικές προσδοκίες σημείωσαν μία αντίστοιχα θετική πορεία. Η μέση τιμή για το Δεκέμβριο του 2012 ήταν -51 μονάδες. Το Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2013, η τιμή αυξήθηκε στις -42,6 μονάδες και στις -40 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο εν λόγω δείκτης σημείωσε σημαντική αύξηση 23 μονάδων, το Σεπτέμβριο του 2013, όταν η μέση τιμή ήταν -17 μονάδες. Το Δεκέμβριο του 2013, η τιμή ήταν για ακόμα μία φορά ελαφρά υψηλότερη, στις -12 μονάδες. Η ανάπτυξη της προθυμίας για αγορές δεν ήταν τόσο σημαντική, αλλά οι μέσες τιμές δεν ήταν τόσο χαμηλές. Ο δείκτης σε ολόκληρη την Ευρώπη βρισκόταν στις -33 μονάδες, το Δεκέμβριο του 2012 και στις -28,3 μονάδες, το Μάρτιο του 2013. Τον Ιούνιο υπήρξε πολύ μικρή διαφορά (-28 μονάδες), αλλά η βελτίωση των 14 μονάδων το τρίτο τρίμηνο στις -14 μονάδες ήταν αξιοσημείωτη. Ο δείκτης βελτιώθηκε περισσότερο έως το Δεκέμβριο, κλείνοντας το έτος στις -10 μονάδες.

Εισοδηματικές προσδοκίες: Σταδιακή ανάκαμψη

Η ελληνική οικονομία εξακολούθησε να αγωνίζεται κατά της σφοδρής ύφεσης στο τέλος του 2013, αν και η πτώση στις οικονομικές επιδόσεις μειώθηκε σταθερά.

Οι ειδικοί αναμένουν επιστροφή σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά φέτος. Η ανεργία είναι ακόμα εξαιρετικά υψηλή, ξεπερνώντας σημαντικά το 27%. Οι Έλληνες εξαντλούν σταδιακά τις αποταμιεύσεις τους και αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Ωστόσο, η ελπίδα για αυξήσεις των εισοδημάτων μέσα στους επόμενους μήνες αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε δύο εξελίξεις: Πρώτον, η ΕΕ επιδοτεί την κατασκευή τεσσάρων σημαντικών αυτοκινητοδρόμων. Αυτό το έργο θα δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, όπου κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι. Δεύτερον, οι Έλληνες ελπίζουν ότι η τουριστική περίοδος θα είναι το ίδιο καλή με την περσινή, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας και, κατά συνέπεια, εισόδημα, τουλάχιστον για λίγους μήνες. Ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών βρίσκεται επί του παρόντος στις -33,1 μονάδες, που είναι η υψηλότερη τιμή από το Φεβρουάριο του 2010.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή