Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ ειδήσεων χθες από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί η ιδιωτική συμμετοχή. Παράλληλα ανακοίνωσε την επιστροφή στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας 5 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Πρόκειται για την πρώτη σχετική κίνηση που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα και στόχος του ομίλου είναι η άντληση, μέσω ομολογιακής έκδοσης, κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για την έκδοση ομολόγου κύριου χρέους, δηλαδή δεν καλύπτεται από εγγυήσεις ή άλλες εξασφαλίσεις. Τέλος, η τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2013, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, επίδοση που επηρεάζεται καθοριστικά από την αρνητική υπεραξία από τις εξαγορές, συνολικού ύψους 3,81 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 28 Μαρτίου 2014, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Η αύξηση θα ανέλθει στα 1,75 δισ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών στο εξωτερικό, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Η διοίκηση της τράπεζας θα εξετάσει τη δυνατότητα, στον βαθμό που είναι νομικά δυνατό, να προσφέρει προνομιακή κατανομή των υπό έκδοση μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας και στους κατόχους warrants. Στόχος της αύξησης είναι να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 425 εκατ. στο βασικό και 757 εκατ. στο δυσμενές σενάριο καθώς και να αποπληρώσει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για την Πειραιώς, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την αποπληρωμή κεφαλαίων καταβεβλημένων από το ελληνικό Δημόσιο και την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Προσδοκούμε ότι η πρωτοβουλία μας θα λάβει ισχυρή υποστήριξη από τους υφιστάμενους μετόχους μας, καθώς επίσης και από άλλους επενδυτές υψηλής ποιότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή