Θετικά μηνύματα από την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού

Θετικά μηνύματα από την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός διαχειριστών κεφαλαίου στο εξωτερικό πιθανολογεί πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου οδεύει προς το 5%, επίπεδο που καθιστά ευχερέστερη την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές. Η δε απόδοση της δεκαετίας έχει υποχωρήσει κάτω από το 7%, ενώ διατυπώνονται παράλληλα εκτιμήσεις ότι με την επισημοποίηση των στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 και ειδικότερα των μεγεθών που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα σημειωθούν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Η Αθήνα έχει εισέλθει έτσι σε έναν ενάρετο κύκλο όσον αφορά το, θεωρητικό ακόμα, κόστος δανεισμού της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10ετές την περασμένη εβδομάδα είχε περιέλθει σε χαμηλό τεσσάρων και πλέον ετών, καθώς, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό δείκτη του Bloomberg, διαπραγματευόταν στα επίπεδα του 6,9%. Το δε ομόλογο που λήγει τον Φεβρουάριο του 2023 εμφάνισε επιτόκιο κάτω από το 6,9% και τιμή στα 75,5 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, όταν την 1η Ιουνίου του 2012 βρισκόταν μόλις στο 13,6%.

Η de facto έναρξη των διεργασιών για τον τρόπο διευθέτησης του ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που σημειώθηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου, καθώς και η μείωση των επιτοκίων σε ορισμένα από τα προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης, αποτέλεσαν το έναυσμα του τελευταίου ανοδικού σκέλους. Μεγάλες θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αρκετά hedge funds, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το περιορισμένο εν κυκλοφορία stock των ομολόγων ενθαρρύνει τη διακράτηση, αναφέρουν dealers της δευτερογενούς αγοράς. Οι όγκοι των συναλλαγών έχουν επίσης ενισχυθεί το τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα, τις πρώτες 5 εβδομάδες του 2014 η αξία των συναλλαγών είχε ήδη ανέλθει σε 546 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 36% του συνόλου του 2013.

Η δραστική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου λειτουργεί ευεργετικά και για το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, με σειρά νέων εκδόσεων να βρίσκεται στα σκαριά και μάλιστα με επιτόκια πολύ ελκυστικότερα από αυτά που εξασφάλισαν πριν από ένα χρόνο μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι που επέστρεψαν επιτυχώς στις κεφαλαιαγορές. Σε μία ακόμη ενθαρρυντική ένδειξη για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, στην τελευταία δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, το επιτόκιο δανεισμού υποχώρησε στο 3,6% από το 4%, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αντλεί συνολικά 1,137,5 δισ. ευρώ. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,019 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,31 φορές. Η ανάκαμψη της ζήτησης για τα εγχώρια ομόλογα και η επακόλουθη ενίσχυση των τιμών του ευνοεί και το χρηματιστήριο, καθώς βελτιώνει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Η Ελλάδα βρίσκεται έτσι πιο κοντά παρά ποτέ στην επάνοδο στις αγορές μετά τον αποκλεισμό της από αυτές την άνοιξη του 2010.

Το επόμενο βήμα, εφόσον αυτό αποφασιστεί και δεν προσκρούσει σε ευρωπαϊκές αντιρρήσεις, ειδικά μετά την αποχή τόσων ετών από τις αγορές, είναι η διασφάλιση ικανών δεσμεύσεων από δυνητικούς επενδυτές (soft commitment) που να υπερκαλύπτουν τουλάχιστον 2 με 3 φορές τα επιδιωκόμενα προς άντληση κεφάλαια. Τούτο σημαίνει πως εάν η Αθήνα στοχεύσει σε 5 δισ., θα πρέπει να έχει αθροιστικά δεσμεύσεις για 15 δισ. Τη διαδικασία αυτή τυπικά διενεργούν οι τράπεζες που είναι primary dealers, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή