Χέντρικ Μπουρζουά: «Στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες»

Χέντρικ Μπουρζουά: «Στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες»

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από την κρίση, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα επετύγχανε αυτού του εύρους την προσαρμογή. Ομως, θα πρέπει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της General Electric, Χέντρικ Μπουρζουά.

– Πώς θα χαρακτηρίζατε τους χειρισμούς της Αθήνας τόσο απέναντι στην κρίση όσο και ως ευρωπαϊκή προεδρία που διαχειρίζεται τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις;

– Εχω εκπλαγεί ευχάριστα από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιληφθεί και να προωθήσει θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, αλλά και εγχωρίων προτεραιοτήτων. Ποιος θα περίμενε λίγα χρόνια πριν ότι θα επετύγχανε αυτού του εύρους τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα εμφάνιζε τόσο νωρίς πρωτογενές πλεόνασμα; Ομως θα πρέπει να άρει και τις ανησυχίες που ακόμα υφέρπουν, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές. Εχει κάνει καλή δουλειά. Θα ξανασυναντηθούμε σύντομα στις Βρυξέλλες για τη Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις, ενώ είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ. Οι σχέσεις μας θα έλεγα πως είναι εξαιρετικές και δουλεύουμε μαζί εποικοδομητικά.

– Ανησυχείτε για τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τις φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώνονται στον Νότο αλλά και αλλού ή για τα γεγονότα στην Ουκρανία;

– Οποτε η δημοκρατία απειλείται, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και τους κινδύνους. Και γι’ αυτό υπάρχει μέγιστο μερίδιο ευθύνης στους κυβερνώντες να εξηγούν τους λόγους και τους στόχους για τους οποίους οι απλοί άνθρωποι και οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται και συχνά υποφέρουν. Η κοινωνία πρέπει να πιστέψει στις προσπάθειες που γίνονται για να τις στηρίξει. Μόνον έτσι επιτυγχάνονται αποτελέσματα και διασφαλίζεται η κοινωνική σταθερότητα. Και ασφαλώς, θα πρέπει με κάθε τρόπο η κοινωνία να ανακουφίζεται από τα βάρη που επωμίζεται. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες που δοκιμάζονται. Εάν δεν αρθεί μέρος των βαρών που έχουν πέσει στις πλάτες των απλών ανθρώπων, υπάρχει ο κίνδυνος η κρίση να υποτροπιάσει.

– Πόσο κοντά είναι ΗΠΑ και Ευρώπη σε συμφωνία για τη Διατλαντική Συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις και πώς μπορεί να ωφελήσει χώρες όπως η Ελλάδα;

– Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στα μέσα του 2013 και αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος. Ρεαλιστικά δεν θα πρέπει να περιμένουμε καρπούς πριν από το 2015. Τρία είναι τα βασικά εμπόδια για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Πρώτον, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταφέρουν να μιλούν με μια φωνή, κάνοντας τους απαραίτητους προς τούτο συμβιβασμούς. Δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αφού απέναντί της έχει μια εξίσου μεγάλη οικονομική δύναμη και τρίτον, οι ιθύνοντες θα πρέπει να εξηγήσουν διεξοδικά σε εργαζομένους, επιχειρήσεις και καταναλωτές ότι αυτή η συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής όχι μόνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά εν τέλει για τους ίδιους του πολίτες, αφού θα απελευθερώσει το δυναμικό συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Και τα οφέλη από την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο πλευρών υπό ένα καθαρό πλαίσιο αφορούν κυρίως της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Οι μεγάλες πολυεθνικές, άλλωστε, ξέρουν να επιχειρούν και χωρίς διακρατικές συμφωνίες. Για την Ελλάδα η συμφωνία σημαίνει άνοιγμα αγορών και διευκόλυνση επενδύσεων. Η πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας να προσκαλέσει στο συμβούλιο και να δώσει τον λόγο στους εκπροσώπους ευρωπαϊκών και αμερικανικών εμπορικών επιχειρήσεων σχετικά με τις προοπτικές της διατλαντικής συνεργασίας αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση εδώ έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της TTIP.

Σταθερό φορολογικό περιβάλλον

– Εκτιμάται ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα;

– Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι μπορώ να σας καταθέσω μόνον την προσωπική μου άποψη. Υπό αυτήν τη διευκρίνιση, εκτιμώ πως ναι, υπάρχουν ευκαιρίες. Πρέπει όμως και να γίνουν πολλά ακόμη. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας. Ακόμη, πρέπει να διαμορφώσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον με χαμηλότερες επιβαρύνσεις και να κάνει γρηγορότερα βήματα στην εφαρμογή των αλλαγών που εισάγει. Βελτίωση χρειάζονται για παράδειγμα και οι διαδικασίες δημοσίων προμηθειών ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές και οικονομικές. Επίσης, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η χώρα σας δεν αξιοποιεί το δυναμικό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα. Οι σημερινές τεχνολογίες καθιστούν βιώσιμα τα κατάλληλα business plan χωρίς την ανάγκη επιδοτήσεων. Σημαντικές ευκαιρίες, βέβαια, θα αναδυθούν και με την ολοκλήρωση της ενοποίησης των ευρωπαϊκών δικτύων, είτε αυτά είναι αγωγών είτε ηλεκτρισμού. Ξέρετε, η ευρωπαϊκή αγορά απέχει πολύ ακόμη από το να είναι ενιαία σε αυτούς του τομείς. Επίσης, ευκαιρίες που κάλλιστα θα προωθηθούν από τη Διατλαντική Συνεργασία μπορούν να υπάρχουν στην Ελλάδα όχι μόνον από την προώθηση των εξαγωγών της, αλλά και από «εξυπνότερες» εισαγωγές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή