Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί ακινήτων και… e-mail αύξησαν τα έσοδα το 2013

Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί ακινήτων και… e-mail αύξησαν τα έσοδα το 2013

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους μεγάλους οφειλέτες του κράτους έβαλε στο στόχαστρό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το προηγούμενο έτος, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να τονώσει τα δημόσια ταμεία.

Οπως προκύπτει από τον απολογισμό των ελέγχων του 2013, τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας της εκτεταμένης εφαρμογής των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά και από τα… ενημερωτικά e-mail, όσο παράξενο και αν φαντάζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, απεστάλησαν 786.252 e-mail σε νέους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι εντέλει κατέβαλαν ποσά ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν περίπου 19.000 κατασχέσεις (απευθείας κατασχέσεις και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων), 25 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 42 εκατ. ευρώ, ενώ 1.514 υποθέσεις οδηγήθηκαν στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, δίνοντας ανάσα στα διοικητικά δικαστήρια. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βεβαιώθηκαν ποσά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ αυτές τις μέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα για 1.900 υποθέσεις φορολογουμένων που πώλησαν ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συγκεκριμένα, το 2013 εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι προσπάθειες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών εστιάστηκαν σε φορολογούμενους που είχαν χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τα οποία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι το προηγούμενο έτος επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων 814 υποθέσεις και ανατέθηκαν σε ελεγκτές. Στο πεδίο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, πραγματοποιήθηκαν 11.641 κατασχέσεις και 25 πλειστηριασμοί ακινήτων με στοχευμένη αξία των ακινήτων (πρώτη προσφορά) τα 42.090.976 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τις 814 υποθέσεις που επιλέχθηκαν, διαπιστώθηκε πως οι 183 βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης ή έχει περατωθεί η πτώχευση, ενώ άλλες 7 υποθέσεις τελούν υπό διαδικασία εκκαθάρισης. Το ποσό που εισπράχθηκε από αυτή τη δράση ανέρχεται στα 240,9 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό των διαγραφών ανήλθε στα 74,3 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο ελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε 7.097 κατασχετήρια εις χείρας τρίτων και κατάφερε να εισπράξει με τον τρόπο αυτό 47,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης εισπράχθηκαν 901 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές φαρμακοποιών και γιατρών.

Επίλυση φορολογικών διαφορών.

Σε μία προσπάθεια να αναπνεύσουν οι αίθουσες των δικαστηρίων, το υπουργείο Οικονομικών από τον Αύγουστο του 2103 δημιούργησε την υπηρεσία επίλυσης φορολογικών διαφορών. Το προηγούμενο έτος διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών 1.514 υποθέσεις.

Οπως αναφέρεται στον απολογισμό δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων: «Ο χρόνος λειτουργίας της Δ/νσης Επίλυσης Διαφορών είναι ακόμα βραχύς, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αποτελέσματά της και για τις ενδεχόμενες βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο».

Ελεγχοι μεγάλου πλούτου.

• Ελέγχθηκαν φορολογούμενοι που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό. Ολοκληρώθηκαν 16 προσωρινοί και 2 τακτικοί έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

• Εξωχώριες εταιρείες: Εχουν επιλεγεί για έλεγχο 184 υποθέσεις εξωχώριων εταιρειών βάσει διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου. Ολοκληρώθηκαν 6 προσωρινοί και τακτικοί έλεγχοι offshore εταιρειών, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 5,1 εκατ. ευρώ αναλογούντων φόρων και προστίμων.

• Ελεγχος φορολογουμένων που πραγματοποίησαν μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας: Το κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου ερευνά 1.900 φυσικά πρόσωπα που μεταβίβασαν ακίνητα μεγάλης αξίας.

• Τα συνολικά βεβαιωθέντα πρόστιμα και πολλαπλά τέλη από κάθε είδους τελωνειακές παραβάσεις ανέρχονται στο ποσό των 64.018.216 ευρώ.

Ελεγχοι ελεγκτών.

Ολοκληρώθηκαν 54 έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε υπαλλήλους που κατέχουν θέση ευθύνης (διευθυντές, υποδιευθυντές, τμηματάρχες και επόπτες) και 72 έλεγχοι σε υπαλλήλους/ελεγκτές.

Λαθρεμπόριο ποτών, τσιγάρων, καυσίμων

Το έτος 2013 πραγματοποιήθηκαν κοινές τελωνειακές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλκοολούχων, καυσίμων και άλλων προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ειδικότερα:

• Πραγματοποιήθηκαν από όλα τα τελωνεία της χώρας 145.633 στοχευμένοι εκ των υστέρων έλεγχοι –βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής– και διαπιστώθηκαν 1.394 παραβάσεις.

• Βεβαιώθηκαν 5.457 απλές τελωνειακές παραβάσεις και εκδόθηκαν οι αντίστοιχες καταλογιστικές πράξεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν στους παραβάτες πρόστιμα 16.382.802 ευρώ.

• Βεβαιώθηκαν 856 περιπτώσεις λαθρεμπορίας με συνολικό ύψος αναλογουσών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων 13.569.497 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες καταλογιστικές πράξεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν στους παραβάτες πολλαπλά τέλη 47.635.413 ευρώ.

• Τα συνολικά βεβαιωθέντα πρόστιμα και πολλαπλά τέλη από κάθε είδους τελωνειακές παραβάσεις ανέρχονται στο ποσό των 64.018.216 ευρώ.

Σημειώνεται πως από όλες τις αρμόδιες για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών ελληνικές διωκτικές αρχές, εντοπίστηκαν 1.440 υποθέσεις κατασχέσεων τσιγάρων που αφορούν 429.300.951 τεμάχια και απώλεια δασμών 70.294.552 ευρώ και 167 υποθέσεις κατασχέσεων καπνικών, πλην των τσιγάρων, που αφορούν απώλεια δασμών 2.002.017 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή