Την Πέμπτη αξιολογεί το ΤΑΙΠΕΔ την πρόταση για το Ελληνικό

Την Πέμπτη αξιολογεί το ΤΑΙΠΕΔ την πρόταση για το Ελληνικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να γίνει το άνοιγμα της μοναδικής προσφοράς που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για το Ελληνικό.

Την ημέρα εκείνη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει ν’ αποφασίσει αν θα γίνει δεκτή η τεχνική προσφορά που περιλαμβάνει το master plan της αξιοποίησης του Ελληνικού, προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς. Με αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, να έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξει προτιμητέος επενδυτής στην αξιοποίηση του Ελληνικού.

Σημειώνεται ότι η μοναδική προσφορά στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση έχει υποβληθεί από τη Lamda Development, η οποία ωστόσο υποστηρίζεται από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρήσεις της Ασίας. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της Lamda Development, o κύκλος του επενδυτικού σχήματος που θα αναλάβει την αξιοποίηση της έκτασης δεν έχει κλείσει ακόμη. «Είμαστε σε συζητήσεις, τόσο με ευρωπαϊκά όσο και αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια», παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Ο ίδιος ωστόσο δεσμεύεται για τη γνωστοποίηση των ονομάτων τους, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Ο επικεφαλής της Lamda μάλιστα αναφέρει ότι το επενδυτικό σχήμα είναι ανοικτό ακόμη και στους Ισραηλινούς ανταγωνιστές του, αναφέροντας ότι υπάρχει χώρος για όλους σε ένα τόσο μεγάλο αναπτυξιακό έργο. «Ακόμη και οι ανταγωνιστές μας μπορούν να συμμετάσχουν», λέει χαρακτηριστικά.

Στο υποτιθέμενο σενάριο που η Lamda Development αναλαμβάνει την αξιοποίηση του Ελληνικού, τα στελέχη της εταιρείας δίνουν περιθώριο ενός ή δύο ετών μέχρι να μπει η πρώτη μπουλντόζα. Θεωρητικά, η σύμβαση θα προβλέπει δύο χρόνια ως το μέγιστο χρονικό διάστημα υλοποίησης της σχετικής συμφωνίας από την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. «Εμείς μπορεί να είμαστε έτοιμοι ακόμη και στο εξάμηνο, αλλά για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης (πώλησης της Ελληνικόν Α.Ε.) το 12μηνο αποτελεί μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εκτίμηση», παραδέχεται ο κ. Αθανασίου.

Από την άλλη πλευρά, οι ανταγωνιστές της Lamda στη διεκδίκηση του Ελληνικού φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στελέχη τους αποδίδουν ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ για τη μη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, καθώς δεν έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που η ισραηλινή κοινοπραξία εκτίμησε ως κρίσιμης σημασίας. Σύμφωνα δε με αξιόπιστες πληροφορίες, η ισραηλινή Elbit ενημέρωσε σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου, αποστέλλοντας έγγραφο και οπτικό υλικό που είχε προετοιμάσει για τη διεκδίκηση του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή