Τα υψηλά χρέη της ΕΒΖ τορπίλισαν την αποκρατικοποίηση

Τα υψηλά χρέη της ΕΒΖ τορπίλισαν την αποκρατικοποίηση

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγονος κατέστη ο διαγωνισμός πώλησης του 82,3% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έπειτα από 2 χρόνια προσπαθειών του ειδικού εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Αυτή η αρνητική εξέλιξη θέτει πλέον θέμα βιωσιμότητας της επιχείρησης που απασχολεί σήμερα 265 εργαζόμενους.

Ωστόσο στην ανακοίνωση που εξεδόθη χθες, υποστηρίζεται ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια εκποίησης του πλειοψηφικού πακέτου της επιχείρησης. Οπως αποδείχθηκε τελικά από την εξέλιξη του διαγωνισμού, οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις (130 εκατ. ευρώ) της ΕΒΖ ήταν το ανυπέρβλητο εμπόδιο που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν οι 2 φιναλίστ του άγονου διαγωνισμού που ήταν το αμερικανικό private equity fund York Capital και η σερβική ζαχαρουργία «Sunoco».

Η ΕΒΖ έχει εισέλθει σε ζημιογόνο πορεία, καθώς το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2013 της χρήσης 2013-2014 οι ζημίες αυξήθηκαν στα 19,12 εκατ. ευρώ από 4,18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της χρήσης 2012-2013.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 63,074 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 31,41% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών στη Σερβία Ad Fabrika Secera “Sajkaska” και Ad Fabrika Secera “Crvenka”) ανήλθε σε 98,335 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 26,56% έναντι της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου. Σημειώνεται ότι στη μείωση του κύκλου εργασιών, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης, συνέβαλαν ιδίως η μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα των υψηλών αποθεμάτων στην παγκόσμια αγορά, οι συνθήκες ανταγωνισμού και η σημαντική πτώση της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή