Με αρνητικό πρόσημο για 12ο κατά σειρά μήνα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Με αρνητικό πρόσημο για 12ο κατά σειρά μήνα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος τον Φεβρουάριο του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τον προηγούμενο μήνα κατεγράφη αποπληθωρισμός της τάξης του 1,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2013.

Η μεγαλύτερη μείωση τιμής από Φεβρουάριο σε Φεβρουάριο αφορούσε τα ασφάλιστρα μεταφορών (11,3%) και ακολούθησαν τα ενοίκια κατοικιών (9,4%), το αρνί – κατσίκι (9,2%), τα νωπά λαχανικά (7,7%), ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός (7,4%), τα πακέτα διακοπών (6,4%) και οι πατάτες (6,3%). Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκαν και ανατιμήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, με σημαντικότερη την αύξηση στα φάρμακα με 27,2% (λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων), στα τιμολόγια της ΔΕΗ (7,9%), στα αεροπορικά εισιτήρια (5,7%), στα καπνικά προϊόντα (2,5%), στα γαλακτοκομικά – αυγά (1,9%), στο ελαιόλαδο (1,7%) και στο μοσχάρι (1,5%). Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι τον Φεβρουάριο του 2014 σημειώθηκαν οι εξής μειώσεις:

• 3,9% στην ομάδα «εκπαίδευσης», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

• 3,4% στην ομάδα «μεταφορών», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα διόδια και στα εισιτήρια αεροπλάνων.

• 2,9% στην ομάδα «αναψυχής – πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω της μείωσης κυρίως των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού – υπολογιστών, των ειδών και υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων και του πακέτου διακοπών.

• 2,9% στην ομάδα «ένδυσης και υπόδησης», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,7% στην ομάδα «ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων – ζαχαροπλαστείων – καφενείων – κυλικείων και των ξενοδοχείων.

• 2,2% στην ομάδα «στέγασης», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

• 1,3% στην ομάδα «διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, δημητριακά και παρασκευάσματα, νωπά πουλερικά, αρνί και κατσίκι (νωπά) και αναψυκτικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε γαλακτοκομικά και αυγά, νωπό μοσχάρι και ελαιόλαδο.

• 0,2% στην ομάδα «διαρκών αγαθών – ειδών νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα – καλύμματα δαπέδου, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή