Παζάρι για τη διανομή του πλεονάσματος

Παζάρι για τη διανομή του πλεονάσματος

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπιέζεται το ποσό που θα μπορέσει τελικά να διαθέσει η κυβέρνηση ως «κοινωνικό μέρισμα», βάσει του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ύψος του και το θέμα παραμένει ανοικτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα θα διασφαλιστεί η επίτευξη του φετινού στόχου και έπειτα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διάθεση του μερίσματος. Λαμβάνοντας αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση δεν θα διανείμει το 70% του περυσινού πλεονάσματος, αλλά του ποσού εκείνου που θα ξεπερνάει το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε χθες ότι επί του ζητήματος δεν υπάρχει διαφωνία με την τρόικα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε την εκτιμώμενη υπέρβαση του προϋπολογισμού του 2014 για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος» δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της ότι θα προχωρήσει στη διανομή μέρους του πλεονάσματος, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Μνημόνιο. Επίσης, ο ίδιος παράγοντας ξεκαθάρισε ότι η επιλογή για το πώς θα διανεμηθεί το ποσό που θα προκύψει, είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 δείχνουν ότι θα διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Εξέλιξη η οποία διασφαλίζει την επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ, χωρίς να απαιτηθεί κάποιο νέο μέτρο. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι το πλεόνασμα του 2013 θα είναι μεγαλύτερο, ενώ εκτιμούν ότι υψηλότερο του στόχου θα είναι και το πλεόνασμα του 2014 και στο πλαίσιο αυτό θα διανεμηθεί «κοινωνικό μέρισμα». Η υπέρβαση για φέτος αναμένεται να προέλθει από:

• Τη θετική επίπτωση του προϋπολογισμού του 2013 σε εκείνον του 2014. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για πέρυσι προέβλεπε μηδενικό αποτέλεσμα και τελικά θα παρουσιαστεί υψηλότερο του 1,5 δισ. ευρώ. Γεγονός που έχει θετικές συνέπειες και στα μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού.

• Την καλύτερη επίδοση κάποιων μέτρων –κυρίως στο σκέλος των εσόδων– που δημιουργούν συνθήκες για υπέρβαση των στόχων.

• Την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση της ελληνικής οικονομίας συνολικά, που θα λειτουργήσει επιβοηθητικά και στα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Δεδομένων των παραπάνω, οικονομικό επιτελείο και τρόικα θα διαμορφώσουν μία πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2014 και το ποσό που θα υπερβαίνει τον στόχο των 2,9 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει και το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» και θα διανεμηθεί αμέσως μετά την επικύρωση των στοιχείων του 2013 από την Eurostat. Είναι σαφές, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαθέσει ποσά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ, όπως είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες το τελευταίο διάστημα, αλλά μικρότερα.

Πού θα διατεθεί

Ενα δεύτερο θέμα που βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, είναι το πού θα διατεθεί το ποσό που θα συμφωνηθεί. Επί του θέματος υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, με την πρώτη να αντιδρά στις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αξιοποιηθεί το προς διάθεση πρωτογενές πλεόνασμα, όμως, είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι πέραν της ενίσχυσης των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, η κυβέρνηση προτίθεται να αποπληρώσει περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από ό,τι είχε αρχικώς προγραμματιστεί. «Θέλουμε η διανομή του πλεονάσματος να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα» δήλωσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Συμφωνία με τρόικα κατά… 79%

Στο 79% ανέρχεται ο βαθμός συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, στο πλαίσιο του τρέχοντος ελέγχου που αριθμεί συνολικά 896 σημεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δήλωσε χθες πως τα υπόλοιπα θα έχουν κλείσει έως την Κυριακή και αφορούν κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές –αγορές προϊόντων και υπηρεσιών– και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι εάν κλείσει η διαπραγμάτευση έως την Κυριακή, μπορεί να έχουμε απόφαση τις επόμενες μέρες ή με τηλεδιάσκεψη ή με έκτακτο Eurogroup ή ακόμα και στο Eurogroup της Αθήνας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν το ΔΝΤ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την επάνοδο της χώρας στις αγορές, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές δοκιμαστικά, για μικρά ποσά, για να εξομαλυνθεί η καμπύλη αποδόσεων και με 5ετές ομόλογο. Παραδέχθηκε, δε, ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον τρόπο και τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή