Στα 2,072 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2μηνο

Στα 2,072 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2μηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μόνιμη τείνει να γίνει η εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, το πρώτο δίμηνο του έτους ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 2,072 δισ. ευρώ παρά την υστέρηση που εμφανίζεται στα φορολογικά έσοδα.

Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα τους πρώτους δύο μήνες του έτους είναι αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί και κατά 1,585 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού υστερούν κατά 575 εκατ. σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Η υστέρηση καλύπτεται από τις υψηλότερες κατά 1 δισ. ευρώ εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και από τη μεγάλη συγκράτηση κυρίως των πρωτογενών δαπανών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας για το πρώτο δίμηνο του έτους: • Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,072 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι 487 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ το περυσινό δίμηνο. • Το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 495 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος ύψους 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο στόχος για το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους προέβλεπε έλλειμμα ύψους 527 εκατ. ευρώ. • Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9,46 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 433 εκατ. ευρώ τον στόχο, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2013 είναι υψηλότερα κατά 835 εκατ. ευρώ. • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 7,87 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερα κατά 575 εκατ. ευρώ από τον στόχο. • Οι ταχύτερες διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί, έχουν οδηγήσει στη σημαντική αύξηση των επιστροφών φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 497 εκατ. ευρώ από μόλις 96 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2013, ενώ σε σύγκριση με τον στόχο είναι υψηλότερες κατά 304 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επιστροφές, συμπεριλαμβανομένων των παρελθόντων ετών, ανήλθαν στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. • Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ και είναι 791 εκατ. ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με τον στόχο και 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Μόνο τον Φεβρουάριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν 9% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σημειώνεται ότι έχει χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης ύψους 57 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ χθες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης επιπλέον 24 εκατ. ευρώ. • Οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 606 εκατ. ευρώ όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν μόλις 280 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος ήταν 350 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Στα τέλη Ιανουαρίου τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 4,36 δισ. ευρώ έναντι 4,13 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «πονοκέφαλο» προκαλούν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,75 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων στα 790 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε 326 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή