Ρυθμό ανάπτυξης 0,7% για φέτος «βλέπει» η Εθνική

Ρυθμό ανάπτυξης 0,7% για φέτος «βλέπει» η Εθνική

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 0,7% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα για το 2014, την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναθεώρησε τα στοιχεία για την ύφεση του 2013 στο 3,9% από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά μετά τη βαθύτατη εξαετή ύφεση είναι το βασικό ζητούμενο για το 2014. Οπως επισημαίνει, πολλοί θεωρούν ότι το σενάριο οικονομικής ανάκαμψης εντός του 2014 συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες «αν και παραμένει ισχυρός και ο αντίλογος που εδράζεται στους σημαντικούς συσταλτικούς παράγοντες που συνεχίζουν να επενεργούν στην εγχώρια ζήτηση».

Πάντως, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι ο εντοπισμός με σχετική ακρίβεια του σημείου καμπής της οικονομικής δραστηριότητας είναι εγγενώς δύσκολος, αλλά η πορεία βασικών δεικτών που προέρχονται από έρευνες συγκυρίας, καθώς και άλλων μεταβλητών, καταδεικνύει μια τάση σταθεροποίησης, αν όχι ανάκαμψης, της δραστηριότητας.

Από την πλευρά της, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και συνολικά του περσινού έτους. Σε σύγκριση με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, η ύφεση ήταν μικρότερη (2,3% αντί 2,6%), αλλά σε όλα τα άλλα τρίμηνα του έτους ήταν μεγαλύτερη (6% αντί 5,5% στο πρώτο, 4% αντί 3,7% στο δεύτερο και 3,2% αντί 3% στο τρίτο). Ετσι, συνολικά το 2013 η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 3,9% αντί 3,7%, αλλά και πάλι ήταν χαμηλότερη του στόχου για 4%.

Ειδικότερα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ενώ η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 2,6%. Επίσης, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 15,3%, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν οριακά κατά 0,5%.

Η Εθνική Τράπεζα στη μελέτη της ανέφερε ότι η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό και την ευνοϊκή βάση σύγκρισης, ενώ οι εξαγωγές εμφάνισαν στασιμότητα κυρίως εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης από την Ευρωζώνη.

Πέραν αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2008 έως και το τέλος του 2013, που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 24,7%. Οι επενδύσεις συνολικά έχουν μειωθεί κατά περίπου 60%, ενώ μόνο ο κλάδος των κατασκευών έχει συρρικνωθεί κατά 80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή