Ανησυχητική η υστέρηση εσόδων, εκτιμά η Eurobank

Ανησυχητική η υστέρηση εσόδων, εκτιμά η Eurobank

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα αποτελεί απειλή για τις προοπτικές του 2014, σύμφωνα με την Eurobank, η οποία ταυτόχρονα υποστηρίζει πως προκαλούν προβληματισμό η εξέλιξη των εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2014 και η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο δελτίο της τράπεζας «7 ημέρες οικονομία», οι αναλυτές της αναφέρουν πως «τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης στενεύουν» και «οι όποιες καθυστερήσεις βαίνουν εις βάρος των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων και της προοπτικής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014».

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως είναι ικανοποιητικό το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα έσοδα εμφανίζουν μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη «ανησυχητική», που προκαλεί προβληματισμό για την επίτευξη του σχετικού ετήσιου στόχου για το 2014. «Αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό κενό για το 2014». Βέβαια, σημειώνουν πως «είναι πιθανό αυτή η υστέρηση να είναι συγκυριακή».

Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει ότι «εδώ και πολλούς μήνες συνιστούμε σύνεση στη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων από το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μέσα στο 2014 σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης του στόχου του προϋπολογισμού 2014», συμπληρώνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως και οι εκπρόσωποι των δανειστών τείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή