17% μειώθηκε τo 2012 η κατανάλωση καυσίμων

17% μειώθηκε τo 2012 η κατανάλωση καυσίμων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση 17% καταγράφηκε στην κατανάλωση καυσίμων το 2012, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να εντοπίζεται στο πετρέλαιο θέρμανσης (-33%), λόγω της ανόδου των τιμών και των υψηλότερων συντελεστών ΕΦΚ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Αλ. Νικολαΐδη, το μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών, η κλιμάκωση της φορολόγησης και η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχουν προκαλέσει τη συνεχή συρρίκνωση της αγοράς καυσίμων μετά το 2007.

Το 2012 στην εγχώρια αγορά καταναλώθηκαν συνολικά 7,57 εκατ. τόνοι καυσίμων, ποσότητα που υπολείπεται του προηγούμενου έτους κατά 17%, ενώ η σωρευτική υποχώρηση σε σχέση με το 2008 διαμορφώνεται στο 33,5%.

Η μεγαλύτερη πτώση για το 2012 εντοπίστηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η κατανάλωση μειώθηκε κατά 33%, στα 1,93 εκατ. τόνους, ενώ σημαντική ήταν και η υποχώρηση στην κατανάλωση βενζίνης (-13,4%, στα 2,88 εκατ. τόνους).

Οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν τις αυστηρότερες πολιτικές πιστώσεων που εφαρμόζουν πλέον οι όμιλοι διύλισης, καθώς και τις υψηλές επισφάλειες έναντι των πρατηριούχων λόγω της δύσκολης οικονομικής θέσης των τελευταίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την απαρχή της κρίσης στην Ελλάδα περίπου 1.500 πρατήρια έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων, από τις οποίες προκύπτει πως ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος το 2012 υποχώρησε κατά 8,6%, στα 11,18 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή