Την πεποίθησή του ότι η εγχώρια οικονομία βαδίζει σε πολύ πιο σταθερό έδαφος και ότι η εφετινή χρονιά μπορεί να αποτελέσει την αρχή της εξόδου από την κρίση, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
«Οι ενδείξεις της επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας και αρχής εξόδου από την κρίση –εντός του τρέχοντος έτους– είναι πλέον ισχυρές» τόνισε. «Οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο η φύση τους είναι διαφορετική. Αφορούν κυρίως την ολοκλήρωση των κρίσιμων και μόνιμων διαρθρωτικών μεταβολών, που θα σχηματοποιήσουν τη διατηρήσιμη τροχιά προς την ανάκαμψη, θα δημιουργήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και πίστης στις δυνάμεις μας και θα συντείνουν στην εμπέδωση δημιουργικής νοοτροπίας» υπογράμμισε ο κ. Τουρκολιάς. «Το χρονικό σημείο ανοίγματος των αγορών για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα πλησιάζει. Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει πολλαπλώς το σύνολο της οικονομίας – αξιοπιστία, νέες αναβαθμίσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας, αποκλιμάκωση ασφαλίστρων κινδύνου, μείωση κόστους δανεισμού ιδιωτικού τομέα και αύξηση διαθέσιμης ρευστότητας». «Κύριο μέλημά μας», συνέχισε ο κ. Τουρκολιάς, «θα πρέπει να είναι η μετατροπή των πρώτων αχτίδων υγιούς μετασχηματισμού της οικονομίας σε δυναμική διατηρήσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη».
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε: «Το τραπεζικό σύστημα επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και έχοντας ολοκληρώσει φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, είναι πλέον σε θέση να στηρίξει ολοένα και πιο ενεργά την ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Η δέσμευσή μας να στηρίξουμε ενεργά τον ιδιωτικό τομέα με βασικό κριτήριο αξιολόγησης τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, είναι αταλάντευτη και θα φανεί στην πράξη κατά τους επόμενους μήνες. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και των επισφαλειών θα επιτρέψει στον μηχανισμό της αγοράς και στον τραπεζικό δανεισμό να κινηθεί ταχύτερα προς τις βέλτιστες χρήσεις. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί και θα βρίσκεται δίπλα στον υγιή ιδιωτικό τομέα για να δώσει την τελική ώθηση για την ανάκαμψη και να τον στηρίξει με συνέπεια και σε μακροχρόνια βάση».