Στο 27,5% διαμορφώθηκε η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2013

Στο 27,5% διαμορφώθηκε η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2013

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περισσότερους από 12 μήνες παραμένουν χωρίς δουλειά περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες, μετά την κατακόρυφη αύξηση των μακροχρονίως ανέργων στο 72%. Το ποσοστό-ρεκόρ για ευρωπαϊκή χώρα σε ειρηνική περίοδο μετά την κρίση του 1929 αναδεικνύει περισσότερο και από αυτό καθ’ αυτό το γενικό ποσοστό ανεργίας (27,5% το δ΄ τρίμηνο του 2013 έναντι 26% του δ΄ τριμήνου του 2012), το πρόβλημα της απαξίωσης και αποειδίκευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 984.000 ανθρώπων που δηλώνουν άνεργοι για χρονικό διάστημα πάνω από 1 χρόνο (σε σύνολο 1.363.137 ανέργων), οι 240.000 παραμένουν εκτός παραγωγής έως και 4 χρόνια. Επομένως, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του δείκτη της ανεργίας το δ΄ τρίμηνο του 2013, το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο δυναμικό, που όσο περισσότερο απομακρύνεται από την τελευταία ημέρα ένταξής του στην αγορά εργασίας τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να βρει μια θέση εργασίας, αφού ούτε τα επιδοτούμενα προγράμματα, ούτε τα κατά καιρούς κίνητρα από τον ΟΑΕΔ μπορούν να ασκήσουν κάποια επίδραση στην ασθενική αγορά, η οποία δεν χρειάζεται αποειδικευμένους.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 23,3% του συνόλου των ανέργων είναι «νέοι» άνεργοι, δηλαδή δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν και μόνο ένα 5% διατηρεί την «πολυτέλεια» επανεισόδου στην αγορά εργασίας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τον ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό κινητικότητας και ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Δεύτερη μεγάλη και πλήρως απομακρυσμένη από την προοπτική ένταξης στην αγορά εργασίας είναι η κατηγορία των ανέργων που έχουν τελειώσει μόνο κάποιες τάξεις του δημοτικού. Αυτή η κατηγορία, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμφανίζει μέσα σε μία χρονιά τη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς από το 25,7% το δ΄ τρίμηνο του 2012, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 41,6%, καταδεικνύοντας προφανώς το βάθος της περιθωριοποίησης ανθρώπων, που έτσι ή αλλιώς απασχολούνται περιστασιακά. Επίσης, ιδιαίτερα υψηλή (36%) είναι και η ανεργία στους αναλφάβητους. Τα χαμηλότερα ποσοστά (15%) παρατηρούνται στους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Ακολουθούν οι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ποσοστό ανεργίας 19%. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, μόνο το ποσοστό μεταξύ των νέων έως και 25 ετών παρουσιάζει μικρή μείωση της τάξεως του 0,8% (από 57,8% μειώθηκε στο 57%), ενώ σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες η ανεργία συνεχίζει την ανιούσα. Εντυπωσιακότερη παραμένει η άνοδος από το 39,4% στο 44,7% για τους νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δ΄ τριμήνου, στην απασχόληση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας παρατηρείται αύξηση 1,7%, ενώ στον δευτερογενή και στον τριτογενή, η μείωση είναι αντιστοίχως 7,1% και 2,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή