Από τον Μάιο οι αιτήσεις για το ελληνικό σήμα

Από τον Μάιο οι αιτήσεις για το ελληνικό σήμα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την απονομή του ελληνικού σήματος σε προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές, δύο χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τις τρεις προτάσεις που προκρίθηκαν και η επιλογή θα γίνει από τους πολίτες μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, www. mindev. gov.gr, η οποία θα διαρκέσει για 15 ημέρες.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, εκτιμάται ότι από τον Μάιο θα μπορούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών να αιτούνται τη λήψη του ελληνικού σήματος. Στις δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων έχουν θεσπισθεί οι κανονισμοί που περιλαμβάνουν τις προδιαγραφές για την απονομή σήματος, ενώ στο προσεχές μέλλον αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι κανονισμοί για το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί.

Το σήμα θα απονέμεται σε συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων για τους οποίους γίνεται αίτηση και όχι συνολικά σε μια επιχείρηση.

Αρμόδιος φορέας για την απονομή του σήματος στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) και η επιβάρυνση για την επιχείρηση θα ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Δύο βασικές προϋποθέσεις είναι το νωπό γάλα να παράγεται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας γάλακτος να εδρεύουν στην Ελλάδα.

Αρμόδιος φορέας για την απονομή του ελληνικού σήματος στα αλκοολούχα ποτά είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους, και οι επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν κάποιο ποσό για τη σχετική διαδικασία. Βασική προϋπόθεση για την απονομή του σήματος στα αλκοολούχα ποτά είναι να παρασκευάζονται και να εμφιαλώνονται εντός των ορίων της Ελλάδας από εγκεκριμένους κατά νόμο ποτοποιούς. Το σήμα θα έχει διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης κατόπιν αίτησης της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα εντός κι εκτός Ελλάδος, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και σε τρίτες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή