Ρυθμό ανάπτυξης 1,1% αναμένει φέτος η Alpha Bank

Ρυθμό ανάπτυξης 1,1% αναμένει φέτος η Alpha Bank

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό 1,1% προβλέπει η Alpha Bank ότι θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία φέτος, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τις αναθεωρήσεις των μεγεθών.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζες στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία, το σπουδαιότερο είναι ότι «η πορεία της ταχείας επιβράδυνσης της πτώσης του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2013 και ιδιαίτερα η εντυπωσιακή επιβράδυνση της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο 2013, η οποία προσδιορίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε αυτό το τρίμηνο, ενισχύουν και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 με αύξηση του ΑΕΠ κατά ποσοστό άνω του 1,1% το τρέχον έτος».

Ωστόσο υποστηρίζει ότι συνολικά οι νέες αναθεωρήσεις των στοιχείων για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2013 και τα προηγούμενα έτη από την ΕΛΣΤΑΤ «δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για τα κρίσιμα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στη χώρα». Μάλιστα, αναφέρει ότι «στην πιο κρίσιμη περίοδο όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάκαμψης, μετά τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, η ΕΛΣΤΑΤ απευθύνει προειδοποίηση προς τους χρήστες των στοιχείων, ότι μετά την ολοκλήρωση των νέων εργασιών τής περαιτέρω αναθεώρησης αυτών των στοιχείων, μπορεί να υπάρξουν “αρκετά σημαντικές αναθεωρήσεις τόσο των ετήσιων, όσο και των τριμηνιαίων στοιχείων που θα προσαρμοστούν σε αυτά”».

Η Alpha Bank σημειώνει ότι οι αναθεωρήσεις των στοιχείων του ελληνικού ΑΕΠ έχουν αρχίσει από το 2010 με την εφαρμογή αλλεπάλληλων επιστημονικών μεθόδων «και με κατάλληλους ελέγχους ποιότητας» και θα συνεχιστούν έως και τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως φέτος θα σημειωθεί και πάλι αποπληθωρισμός της τάξης του 1,1% (αν και τον Νοέμβριο θα κινηθεί σε θετικό έδαφος κατά 0,2%). Θετικός σε ολόκληρο το έτος κατά 0,4% αναμένεται να είναι το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή