«Ανοιχτά μέτωπα» με συνεχείς διαβουλεύσεις τρόικας με κυβέρνηση

«Ανοιχτά μέτωπα» με συνεχείς διαβουλεύσεις τρόικας με κυβέρνηση

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε δύο τομείς κατά την 6ωρη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας. Επί της ουσίας, στη συνάντηση που ξεκίνησε στις 9 το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου, έγιναν βήματα σύγκλισης επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ στο σκέλος των δημοσιονομικών κατέστη σαφές ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν θα υπάρχει ποσό για το κενό του 2015. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κατά 99,999% έτοιμο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η οριστική συμφωνία δεν έχει επέλθει και οι συζητήσεις επί του θέματος θα συνεχιστούν. Ο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί για να προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και ξεχωριστά από τα άλλα νομοσχέδια (διαρθρωτικά μέτρα ΟΟΣΑ, φορολογικά ζητήματα κλπ). «Θέλουμε να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» δήλωσε και διευκρίνισε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου «η Eurobank θα μπορεί να προχωρήσει σε 9ημέρες σε Γενική Συνέλευση», ώστε να αποφασίσει την ΑΜΚ.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό τι ποσοστό θα κρατήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς υπάρχουν οι κανονισμοί της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Com), αλλά και άλλοι παράγοντες. «Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα» υποστήριξε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. 

Πέραν του θέματος των τραπεζών, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε εντός του στόχου της Κυριακής» αν και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Έγινε μεγάλη πρόοδος. Αύριο (σ.σ. Σάββατο) το βράδυ θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο την Δευτέρα».

Σε ό,τι αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι στη σύσκεψη με την τρόικα συζητήθηκε το κενό του 2015 και επισήμανε ότι «διαφέρουμε για το ύψος» του με την τρόικα,  αλλά «δεν παίζει σημαντικό ρόλο». Και αυτό επειδή όπως εξήγησε «δεν θα υπάρχει στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ποσοτικοποίηση», αλλά μόνο οι περιοχές από τις οποίες θα καλυφθεί. Σημείωσε, δε, ότι «η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο». Σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως το συγκεκριμένο θέμα «είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε».

Γενικότερα, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση για το φορολογικό, ενώ κορυφαίος παράγοντας σημείωσε ότι ο εφαρμοστικός νόμος που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας μπορεί να είναι «από ένα άρθρο, έως ένα νομοσχέδιο, έως πολλά νομοσχέδια».

Για την στρατηγική της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συμφωνία, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι «ο απώτερος στόχος είναι να έχουμε επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και να αρχίσει η συζήτηση μέσα στον Μάιο για το χρέος, διότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων».

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η τρόικας «ποτέ, ποτέ δεν έχει πει να μην βγούμε στις αγορές». Διευκρίνισε, όμως, ότι «και εμείς δεν έχουμε πει ότι θα βγούμε για να χρηματοδοτήσουμε πλήρως το χρέος. Θα βγούμε δοκιμαστικά για ένα μικρό ποσό, ώστε να εξομαλύνουμε την καμπύλη των επιτοκίων».

 Από το πρωί του Σαββάτου, θα συνεχιστούν οι επαφές υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας για να ολοκληρωθεί η σύνταξη των κειμένων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν συσκέψεις της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γ. Μανιάτη, τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου. Επίσης, θα συζητηθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (για το εάν θα αλλάξει ο στόχος των εσόδων), αλλά και τα δημοσιονομικά και φορολογικά ζητήματα.

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση κ. Μητσοτάκη με τρόικα

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, με τους τελευταίους να επιμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2005. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο και υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι "παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία με κύρια αιχμή το νόμο για την διαδημοτική κινητικότητα με την οποία κλείνει ο αριθμοός των 25.000 υπαλλήλων που τίθεται σε διαθεσιμότητα ως το τέλος Μαρτίου" και συμπλήρωσε ότι "είμαστε σε ένα σημείο όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους". Εταιρο κυβερνητικό στέλεχος παρέπεμψε τις αποφάσεις σχετικά με το θέμα των απολύσεων για το 2005 σε ανώτερο επίπεδο σημειώνοντας οτι υπάρχει "συνολική διαπραγμάτευση". Εμείς ως υπουργείο έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%".

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον κ. Βρούτση. Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε μετά τη σύσκεψη πως οι δυο πλευρές ειναι κοντα σε συμφωνία για τα εργασιακά ζητήματα.

Σε εξέλιξη η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχουν ήδη μεταβεί στο υπουργείο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημοσιονομικό κενό 2014- 2015). Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Μανιάτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα γίνει επισκόπηση της έως τότε εξέλιξης των διαπραγματεύσεων και επαναπροσδιορισμός του προγράμματος συναντήσεων υπουργών – τρόικας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή