Ποιες αλλαγές θα συναντήσουν οι φορολογούμενοι στο νέο έντυπο του Ε1

Ποιες αλλαγές θα συναντήσουν οι φορολογούμενοι στο νέο έντυπο του Ε1

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νέο έντυπο Ε1 έχουν γίνει πολλές αλλαγές που εντοπίζονται κυρίως στις φοροαπαλλαγές, με τις περισσότερες να έχουν καταργηθεί, ενώ όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετα θα πρέπει να το δηλώσουν στην εφορία προκειμένου να συνυπολογιστούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα τεκμήρια διαβίωσης (στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετρείται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι). Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι φορολογούμενοι πιθανόν να δουν φουσκωμένο το εκκαθαριστικό σημείωμα εξαιτίας της μεταβολής αυτής.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να δηλώσουν συγκεκριμένους κωδικούς για να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια. Επίσης, φέτος θα πρέπει να δηλωθούν τα σχετικά ποσά από όσους φορολογουμένους το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο.

Τι αλλάζει στο Ε1:

Πίνακας Πληροφοριακών Στοιχείων:

• Καταργήθηκε ο κωδικός 012 στον οποίο οι μισθωτοί έπρεπε να συμπληρώσουν εάν είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο. Και αυτό διότι έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση φόρου για το στεγαστικό δάνειο.

• Καταργήθηκε ο κωδικός 015 τον οποίο συμπλήρωναν μισθωτοί ή συνταξιούχοι σε παραμεθόρια περιοχή. Πλέον δεν υφίσταται η έκπτωση φόρου.

• Εχει προστεθεί ο κωδικός 017, που θα πρέπει να συμπληρωθεί από όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά. Σημειώνεται ότι για τη κατηγορία αυτή φορολογουμένων υπάρχει έκπτωση 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, στα απλογραφικά βιβλία και δεν καταβάλλεται για τα πρώτα πέντε έτη το τέλος επιτηδεύματος.

Πίνακας 3

Ο κωδικός 001 έχει τροποποιηθεί και αναγράφεται η ερώτηση «Δικαιούστε μείωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας 67% και πάνω κ.λπ.».

– Καταργήθηκαν οι κωδικοί 003 και 004 οι οποίοι συμπληρώνονταν από τους γονείς και αφορούσαν τα προστατευόμενα μέλη.

Πίνακας 4:

• Στους κωδικούς 307 και 308 θα πρέπει να αναγραφεί το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος. Τον κωδικό αυτό θα πρέπει επί της ουσίας να συμπληρώσουν τα «μπλοκάκια», δηλαδή τα δελτία παροχής υπηρεσιών, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση για να μη φορολογηθούν με την κλίμακα των επιτηδευματιών με 26% από το πρώτο ευρώ, αλλά με την κλίμακα των μισθωτών με πρώτο συντελεστή 22% και έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

Τους κωδικούς 309 – 310 θα συμπληρώσουν όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.

• Οσοι έχουν οικοδομικά ένσημα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 311 και 312.

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 403 και 404, όπου δηλωνόταν η επιχειρηματική αμοιβή.

Πίνακας 5:

• Εχουν προστεθεί οι κωδικοί 231 έως και 236. Τους κωδικούς αυτούς θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα. Θα πρέπει να δηλώσουν την επιφάνειά τους στον πίνακα με την ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την ιδιοκατοίκηση κύριας η δευτερεύουσας κατοικίας. Από την αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης. Εάν δεν καλύπτονται από το εισόδημα, θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

• Προστέθηκαν οι κωδικοί 709 και 710. Στους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να δηλωθούν τα ποσοστά που κατέχει ο κάθε συνιδιοκτήτης σε αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα.

Πίνακας 6:

• Εχουν προστεθεί οι κωδικοί 667και 668 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης.

• Διατηρούνται, αλλά χωρίς έκπτωση, οι κωδικοί για το ενοίκιο που καταβλήθηκε το 2013 για την κύρια κατοικία ή για το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν (μεταφέρθηκαν οι κωδικοί από τον πίνακα 7 στον πίνακα 6). Οι κωδικοί αυτοί διατηρούνται πρκειμένου να γίνονται διασταυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Πίνακας 7

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 053-054 στους οποίους οι φορολογούμενοι δήλωναν τις υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης. Τα στοιχεία αυτά θα συμπληρωθούν στο έντυπο Ε3.

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 063  και 064 στους οποίους όσοι είχαν στεγαστικό δάνειο συμπλήρωναν τους τόκους που κατέβαλαν για την κύρια κατοικία (έχει καταργηθεί η έκπτωση φόρου).

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 069 και 70 όπου συμπληρώνονταν τα ποσά των δανείων.

• Καταργήθηκανοι κωδικοί 073 και 074 όπου συμπληρώνονταν τα ποσά των ασφαλίστρων ζωής. Και η έκπτωση αυτή έχει καταργηθεί.

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 039 και 040 για τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων. Δεν ισχύει πλεόν καμία έκπτωση για την κατηγορία αυτή των ακινήτων.

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 037 και 038 για τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 084 και 085 για τα φροντιστήρια των παιδιών. Δεν υφίσταται καμία έκπτωση.

• Καταργήθηκαν οι κωδικοί 087 και 088 για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

Πίνακας 9

• Θα συμπληρωθούν από τον υπόχρεο φορολογούμενο οι κωδικοί 861 έως και 864 κατά περίπτωση. Στους κωδικούς αυτούς θα δηλωθεί ο ΑΜΚΑ γονέων και παππούδων που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή