Δυσαρέσκεια για τις αλλαγές στα εργασιακά

Δυσαρέσκεια για τις αλλαγές στα εργασιακά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ σχετικά με τις υποδείξεις της τρόικας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο αναμένεται να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις μέχρι και αύριο το βράδυ, αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των πιστωτών. «Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητούνται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να συμφωνούνται με την κυβέρνηση. Δεν είναι δουλειά της τρόικας να μας τα υποδεικνύει και να τα επιβάλλει» απάντησε χθες ο κ. Δημ. Δασκαλόπουλος σε ερώτηση σχετικά με τις νέες απαιτήσεις που φέρεται να έχει η τρόικα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση στην οποία η ΓΣΕΕ είχε καλέσει και τις 4 εργοδοτικές οργανώσεις, προκειμένου να ανανεωθεί για ένα τουλάχιστον χρόνο η τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορούσε κυρίως τη διατήρηση του 10% του επιδόματος γάμου σε όλους όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια. Η νέα σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί την άλλη Παρασκευή με πρόσθετες ρυθμίσεις υπέρ της άδειας μητρότητας, της συμμετοχής των εταίρων στο ΕΣΠΑ και της ενεργητικής συνεργασίας των εταίρων με το γραφείο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην Αθήνα. «Κάναμε μία ανταλλαγή απόψεων με καλή πίστη και συνείδηση της οικονομικής πραγματικότητας και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που είναι περιοριστικό. Βάλαμε τις βάσεις ώστε να καταλήξουμε σύντομα σε μία συμφωνία που θα κρατάει ζωντανό τον θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης τάχθηκε «υπέρ της σύναψης εθνικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, με αντικείμενο πέντε κοινούς άξονες: α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική Συνοχή.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καβαθάς σημείωσε πως «οι κοινωνικοί εταίροι δεν εκχωρούν στην κυβέρνηση και στην τρόικα την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». «Οι εργοδότες αναγνώρισαν την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, που διά νόμου έχει περικοπεί, έχει κουτσουρευτεί στο θέμα του κατώτερου μισθού και το νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύει να καθορίζεται με αυτήν ο κατώτερος μισθός. Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται, πλέον, με διοικητικό τρόπο και γι’ αυτό έχουμε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας» δήλωσε ο κ. Γ. Παναγόπουλος. «Ακόμη κι αν οι εργοδότες συνομολογούσαν ένα ευρώ αύξηση στον κατώτατο μισθό αυτό δεν έχει καμία αξία» απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι υπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. «Διότι το απαγορεύει ο νόμος και λέει ότι ο νόμιμος μισθός καθορίζεται διά της νομοθετικής οδού. Κι αυτό μάλιστα μετά το 2016, γιατί μέχρι το 2016 ο κατώτερος μισθός με την 6η πράξη υπουργικού συμβουλίου έχει παγώσει οριστικά. Για τα άλλα ζητήματα τριετιών υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει παγώσει μέχρι το 2016 και θεωρούμε αδιανόητο, όταν ούτε εργοδότες ούτε εργαζόμενοι έχουν θέσει το ζήτημα, να το συζητούν… χωρίς τον ξενοδόχο» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή