Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ»

Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε χθες από το βήμα του Athens Energy Forum ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Μάκης Παπαγεωργίου. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και εκτίμησε ότι η πώληση θα προχωρήσει σε διάστημα ενός χρόνου και αφού διασφαλισθούν οι ευρωπαϊκές εγκρίσεις. Από το ίδιο βήμα πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία πώλησης του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Μικρής ΔΕΗ. Από πλευράς της αγοράς, ο γενικός διευθυντής Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, Ντίνος Μπενρουμπής, χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετικό το νομοσχέδιο, έθεσε ωστόσο ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς πελατών της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, αλλά και στο κατά πόσο οι τράπεζες θα αποδεχθούν τη μεταφορά των δανείων. Σοβαρά νομικά κενά βλέπουν στο νομοσχέδιο υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι το όλο σχέδιο δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου του 2015 που προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά στο τέλος του ίδιου έτους ή και στις αρχές του 2016. Αμφιβολίες, τέλος, εκφράζονται απ’ όλες τις πλευρές για το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή, δεδομένων των αντιδράσεων που εκφράζονται και κυρίως της συγκυρίας των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υδρογονάνθρακες

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκης βιομηχανίας για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, όπως εκφράστηκε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Λονδίνο, μετέφερε στο Athens Energy Forum ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία της παράλληλης παραχώρησης κοιτασμάτων στην περιοχή της Αδριατικής (Μόντε Νέγκρο και Κροατία) για να προσελκύσει μεγάλου μεγέθους πετρελαϊκές εταιρείες. Η Energean Oil έχει προκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ και για το κοίτασμα του Κατάκολου, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Ρήγα μπορεί να δώσει παραγωγή 3 – 5 εκατ. βαρέλια μέσα στο 2015, ή το αργότερο στις αρχές του 2016. Από το βήμα του Athens Energy Forum, ο κ. Ρήγας εξέφρασε τη διαφωνία του με τις αποτιμήσεις που εκφράζονται κατά καιρούς για την αξία των ελληνικών υδρογονανθράκων. Στην Ελλάδα τα μόνα κοιτάσματα που έχουμε είναι αυτά του Πρίνου, όλα τα άλλα είναι δυνητικά και θα πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχουν για να έρθουν εταιρείες να επενδύσουν. «Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί στις προσδοκίες που καλλιεργούμε στην κοινωνία σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, να μη διακινούμε νούμερα γιατί αυτά διακινούνται σε όλο τον πλανήτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Το ίδιο θέμα έθιξε με την ομιλία του και ο εκπρόσωπος των ΕΛ.ΠΕ. κ. Γιάννης Γρηγορίου, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία δεν έχουμε κοιτάσματα, πλην του Πρίνου». Ο κ. Γρηγορίου χαρακτήρισε πολύ καλά τα δεδομένα για την περιοχή του Ιονίου που τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν εξαγοράσει από την PGS. Για την Κρήτη, «τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι ή όχι» είπε. Ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε σοβαρές αδυναμίες στο φορολογικό σύστημα που αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Οχι» και από τρόικα για τα ενεργειακά μέτρα

Την απόσυρση των μέτρων για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία ζητάει και η τρόικα μετά την Κομισιόν. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, κρίνοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη κρατική ενίσχυση και αντιπροτείνει μέτρα που να εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την τρόικα, μπορεί να εισηγηθεί ένα νέο σχέδιο διακοψιμότητας που να στηρίζεται στη σχετική οδηγία της Ε.Ε. αλλά και την αντιστάθμιση, της επιστροφής δηλαδή στην ενεργοβόρο βιομηχανία του 80% της επιβάρυνσης από το κόστος CO2. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ και για τα δύο αυτά μέτρα έχουν απορριφθεί από την Κομισιόν ως μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει νέα απογοήτευση στην πλευρά της βιομηχανίας, που από την εφαρμογή των μέτρων ανέμενε σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράγοντες από την ενεργοβόρο βιομηχανία προβλέπουν μάλιστα ραγδαίες εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες και νέα «λουκέτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή