Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα για πρόστιμα, οφειλές, ακίνητα

Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα για πρόστιμα, οφειλές, ακίνητα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών απ’ όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Ταυτόχρονα θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, καθώς και ευνοϊκότερες διατάξεις για τον φόρο υπεραξίας και τα πρόστιμα. Ειδικά για τα τελευταία, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στη μείωση των προστίμων στα 250 και 500 ευρώ για τη μη έκδοση αποδείξεων από εταιρείες που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Συμψηφισμούς χρεών

Τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών απ’ όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς μέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

2. Αύξηση ακατάσχετου

Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ καταργούνται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ.

3. Μείωση προστίμων

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μείωση έως 80% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα:

α. Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

β. Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

γ. Για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.

4. Φόρος υπεραξίας ακινήτων

Την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας των ιδιοκτητών που έχουν στην κυριότητά τους το προς πώληση ακίνητο πριν από το 1994 προβλέπει το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οπως όλα δείχνουν το 1994 θα είναι το έτος αναφοράς για την απαλλαγή από τον φόρο.

Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου, αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994. Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμόζεται ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας, ενώ θα είναι σωστότερος ο τρόπος υπολογισμού του φόρου. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή