Πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών

Πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξήσεις κεφαλαίου, την έκδοση ομολόγων, αλλά και πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων θα καλύψουν οι τράπεζες τις κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους 6,382 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το κρίσιμο είναι το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στις τράπεζες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Το αν οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο 6 μήνες ή 1 χρόνο ή ακόμα περισσότερο είναι κρίσιμο ζήτημα, καθώς θα επιτρέψει σε πολλές τράπεζες να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

• Alpha Bank: Ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το επιτελείο της Alpha θα βρεθεί για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων σε επιλεγμένες πόλεις στην Ευρώπη, την Αμερική αλλά και την Ασία όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha είναι μεγάλο και θα επιχειρούν ταυτόχρονα δύο ομάδες της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha είναι εγγυημένη από τους αναδόχους. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και των κατόχων δικαιωμάτων (warrants) στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από το stress test οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. ευρώ που είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Με την αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και παράλληλα θα προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.

• Τράπεζα Πειραιώς: Την προηγούμενη εβδομάδα επιτελείο της τράπεζας βρέθηκε στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο προγραμματισμένων παρουσιάσεων για την ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Για την αύξηση κεφαλαίου θα ακολουθήσουν νέες παρουσιάσεις, ωστόσο οι άνθρωποι της Πειραιώς πήραν μια καλή γεύση για το πώς βλέπουν οι ξένοι τις εκδόσεις της τράπεζας. Οπως σημειώνουν, οι προσδοκίες για την πορεία της χώρας και του τραπεζικού συστήματος είναι μεγάλες, ενώ προσθέτουν, ότι ο όμιλος Πειραιώς ξεχωρίζει λόγω της θέσης του στην αγορά. Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών στο εξωτερικό, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Στόχος της αύξησης, ύψους 1,75 δισ. ευρώ, είναι να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 425 εκατ. στο βασικό και 757 εκατ. στο δυσμενές σενάριο, καθώς και να αποπληρώσει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

• Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών. Οπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας εξετάζονται σειρά εναλλακτικών επιλογών μεταξύ αυτών η έκδοση ομολόγου, η πώληση θυγατρικών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Οι επιτελείς του ομίλου συζητούν με συμβούλους τη διάθεση σε επενδυτές ομολογιακής έκδοσης η οποία θα καλύψει σημαντικό τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ακριβές μείγμα των ενεργειών και δράσεων που θα επιλεγούν θα καθοριστούν από το χρονικό περιθώριο που θα έχει η διοίκηση της τράπεζας για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες. Αν το περιθώριο είναι περιορισμένο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην ομολογιακή έκδοση. Αν όμως το χρονικό περιθώριο είναι μεγαλύτερο, τότε η διοίκηση μπορεί να επικεντρωθεί στην πώληση συμμετοχών. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πώληση ποσοστού της Finansbank, του Αστέρα Βουλιαγμένης, αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή