Οι ημερομηνίες που θα καθορίσουν την ελληνική αγορά

Οι ημερομηνίες που θα καθορίσουν την ελληνική αγορά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη θέση των 21 αναδυόμενων χρηματιστηρίων που παρακολουθεί παγκοσμίως ο MSCI κατατάσσεται το ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του 2014. Μέχρι και την περασμένη Τρίτη η Αθήνα κατέγραφε συνολική άνοδο 17%, με τις 3 μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) να ηγούνται της συνολικής κεφαλαιοποίησης που αντιστοιχούσε στο 42% του ΑΕΠ της χώρας και εκτιμάται στα 183,08 δισ. ευρώ. Παρά την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις που καταγράφεται στο κυβερνητικό έργο και αποτέλεσε σημείο τριβής στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας, το χρηματιστήριο έχει μπροστά του τέσσερις ημερομηνίες που προεξοφλεί θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.

Κομβική είναι η τρίτη ημέρα του φετινού κοινού Πάσχα ορθοδόξων και καθολικών, την Τετάρτη 23 Απριλίου, οπότε και αναμένεται η επίσημη έκθεση της Eurostat για το χρέος και το έλλειμμα της χώρας μας το 2013. Τότε θα πιστοποιηθεί και επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι άλλες τρεις ημερομηνίες, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, είναι η 21η Μαρτίου, η 4η Απριλίου και η 23η Μαΐου, οπότε θα έχουμε αντίστοιχα τις εκθέσεις αξιολόγησης της S&P, της Moody’s και της Fitch, που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, η ισχυρή άνοδος του χρηματιστηρίου από τις αρχές του 2014 συνοδεύεται από τη ραγδαία μείωση του spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) χαμηλότερα των 500 μονάδων βάσης. Ταυτόχρονα, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2013 τρεις ελληνικές τραπεζικές μετοχές μπαίνουν στον δείκτη FTSE Europe κατά την αναθεώρηση του Μαρτίου. Πρόκειται για τις Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, θα μπουν κεφάλαια 38,4 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, που αντιστοιχούν σε 38,57 εκατ. μετοχές, ενώ οι συναλλαγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 386%. Αντίστοιχα στην Πειραιώς οι εισροές υπολογίζονται σε 51,4 εκατ. ευρώ με 21,63 εκατ. μετοχές και αύξηση των συναλλαγών κατά 374%, ενώ και στην Εθνική αντιστοιχούν εισροές 51,4 εκατ. ευρώ για 4,75 εκατ. μετοχές, με αύξηση 650%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή