Η οικονομική πρόταση της Lamda Development θα κρίνει το μέλλον της πώλησης του Ελληνικού

Η οικονομική πρόταση της Lamda Development θα κρίνει το μέλλον της πώλησης του Ελληνικού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσφερόμενο τίμημα πλέον εστιάζεται η έκβαση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται με θετικά λόγια για την ποιότητα της πρότασης της Lamda Development, ενώ σημειώνουν ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αξιοπιστίας και επάρκειας κεφαλαίων για τους επενδυτές που συνοδεύουν την πρόταση της Lamda Development. Ως συνέπεια, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ πλέον εστιάζονται στο προσφερόμενο τίμημα από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Αν είναι γενναιόδωρο θα διευκολύνει, κυρίως πολιτικά τους δύο πωλητές, ενώ αν είναι «σφικτό» θα δυσκολέψει τους ενδιαφερόμενους να λάβουν την τελική απόφαση. Τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δείχνουν ότι η αρχική προσφορά της Lamda Development δεν θα ικανοποιήσει την πλευρά των πωλητών και για τον λόγο αυτό θα ζητηθεί η βελτίωσή της. Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ προδιέγραψε εξαρχής τον χρόνο υποβολής της βελτιωμένης προσφοράς μέχρι το τέλος του μήνα.

Μεταξύ 600-700 εκατ. ευρώ

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα προσφερόμενο τίμημα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Lamda Development. Το Ταμείο ωστόσο θα επιμείνει το τίμημα αυτό να αυξηθεί και να ανέλθει σε 700 ή και περισσότερα εκατ. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 300 έως 500 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό, αλλά η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος τους τελευταίους έξι μήνες στη χώρα, δημιουργεί άλλα δεδομένα. Εξάλλου, έχει προηγηθεί και η αποκρατικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης η οποία αν και αφορά το 1/15 της έκτασης του Ελληνικού, έλκυσε μια προσφορά 400 εκατ. ευρώ για τους δύο πωλητές (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΕ) και 500 εκατ. ευρώ συνολικά, αν συμπεριληφθούν οι μικρομέτοχοι και τα δάνεια της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον Αστέρα.

Το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Lamda Development αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην προγραμματιζόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Ταυτόχρονα αναμένεται το άνοιγμα του φακέλου που θα καταθέσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής για την εύλογη αξία του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. Η αποτίμηση αυτή είναι γνωστή ως fairness opinion και θα την καταθέσει η εταιρεία Happold Consulting.

Ολα δείχνουν ότι η συμφωνία δεν θα χαλάσει στο τίμημα. Τόσο η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η Lamda Development με τους συνεργάτες της, δεν φαίνονται διατεθειμένες ν’ αφήσουν την ευκαιρία αυτή να χαθεί. Μάλιστα, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Λάτση είναι διατεθειμένη ν’ αποσυρθεί από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), προκειμένου να αντλήσει το απαραίτητο ρευστό που απαιτεί το μεγαπρότζεκτ του Ελληνικού. Ο Ελληνας επιχειρηματίας φέρεται ν’ αναζητεί αγοραστές για το 42% του μετοχών που κατέχει η Paneuropean Oil στα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, το τίμημα εξαρτάται πολύ από το κόστος των υποδομών που θα δημιουργήσει ο επενδυτής και από το κόστος του πάρκου. Ο επενδυτής, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου θα πρέπει ν’ αναπτύξει τις υποδομές στο ακίνητο (π.χ. δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, δρόμους κ.λπ.), όπως επίσης και ένα μεγάλο πάρκο. Η Lamda Development στην πρότασή της έχει συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός πάρκου έκτασης 2.000 στρεμμάτων, ενώ περιλαμβάνει ακόμη 1.600 έως 1.800 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων (π.χ. δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, η έκταση στο Ελληνικό που απομένει για εμπορική εκμετάλλευση από τον υποψήφιο επενδυτή ανέρχεται σε 2.600 στρέμματα. Επίσης η εταιρεία στη πρότασή της αναφέρει ότι αναλαμβάνει το κόστος της υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος που διέρχεται από την έκταση του Ελληνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή