Η ενίσχυση του τουρισμού φέτος αλλάζει και το αεροπορικό τοπίο

Η ενίσχυση του τουρισμού φέτος αλλάζει και το αεροπορικό τοπίο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στο αεροπορικό τοπίο της χώρας δημιουργεί το ενισχυμένο τουριστικό ρεύμα που αναμένεται φέτος, με τις αεροπορικές εταιρείες να επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην αγορά εσωτερικού, συνεχίζοντας να δίνουν όμως μεγάλη έμφαση και στο δίκτυο εξωτερικού. Ηδη οι μεγάλοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των προκρατήσεων, ενώ μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών της TUI, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση. Ενδεικτική της τάσης που παρατηρείται φέτος είναι η θετική εικόνα της κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας που καταγράφηκε για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Η σταθεροποίηση της κίνησης εσωτερικού τον φετινό Ιανουάριο κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς για πρώτη φορά φαίνεται να ανακόπτεται η πτωτική τάση, που οφείλεται κυρίως στην οικονομική συγκυρία και στην περιορισμένη αγοραστική δύναμη του Ελληνα καταναλωτή. Η κίνηση εξωτερικού, από την άλλη, ενισχύθηκε κατά 11,2% διαμορφώνοντας θετικό πρόσημο στη συνολική κίνηση του ΔΑΑ, που «έκλεισε» τον Ιανουάριο με αύξηση 7%.

Ενδεικτικά του κύματος που αναμένεται να εισρεύσει στη χώρα τη φετινή θερινή περίοδο είναι τα στοιχεία που παραθέτουν οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες της Γερμανίας. Οι κρατήσεις της TUI έχουν αυξηθεί κατά 28% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς η TUI διατηρεί μερίδιο 30% στην ελληνική αγορά. Την ίδια στιγμή η Alltours έχει θέσει στόχο την ενίσχυση κατά 30% του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία προς τη χώρα μας, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 200.000 ταξιδιώτες.

Η Aegean Airlines

Τη δική της επένδυση συνεχίζει να κάνει η Aegean Airlines, η οποία απαντά στις νέες προκλήσεις του ανταγωνισμού με προσφορές χαμηλών ναύλων, ενώ διαμηνύει ότι το προϊόν της δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό μιας εταιρείας χαμηλού κόστους. Παρά το γεγονός ότι έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις του δικτύου της στο εσωτερικό της χώρας, μετά και την εξαγορά της Olympic Air, συνεχίζει να στρέφει τις δυνάμεις της στο εξωτερικό.

Η εταιρεία προσθέτει άλλους 12 προορισμούς στο δίκτυό της (Αθήνα – Αμβούργο, Αμμάν, Αμπου Ντάμπι, Βηρυτός, Ζυρίχη, Κατάνια, Μασσαλία, Μπέρμιγχαμ, Νάντη, Σμύρνη, Στοκχόλμη). Η αναπτυξιακή πορεία της Aegean Airlines συνεχίζεται με την προγραμματισμένη προσθήκη πέντε αεροσκαφών, που πρόκειται να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό του στόλου της σε 50 αεροσκάφη από 45 που διατηρεί σήμερα.

Η αθροιστική κίνηση εσωτερικού της Aegean Airlines μαζί με την Olympic Air από τη βάση της Αθήνας σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. Η Aegean παρουσίασε ενίσχυση της κίνησης εσωτερικού κατά 18% από την Αθήνα (διακινώντας 271.00 επιβάτες μαζί με τη θυγατρική της) και κατά 41% (23.000 επιβάτες) από τη βάση της Θεσσαλονίκης προς τα νησιά.

Οι ξένοι ανταγωνιστές

Την ίδια στιγμή η αναμενόμενη έλευση της ιρλανδικής εταιρείας χαμηλού κόστους στον ΔΑΑ με δραστηριοποίηση και στο δίκτυο εσωτερικού αποδεικνύει ότι οι ξένοι «βλέπουν» σημαντικές προοπτικές στην τουριστική κίνηση της χώρας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πέραν των πτήσεων εσωτερικού (Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδος), η Ryanair δρομολογεί και πτήσεις εξωτερικού (Αθήνα – Λονδίνο, Πάφος, Μιλάνο, Μπέργκαμο) για τις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των συχνοτήτων.

«Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η αγορά χωράει, αλλά και ζητάει, ενίσχυση των συχνοτήτων του δρομολογίου προς Στάνστεντ (Λονδίνο)», εξηγεί στην «Κ» ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair, Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι «το εάν θα ενισχύσουμε τις συχνότητες προς Λονδίνο και ενδεχομένως προς Θεσσαλονίκη εξαρτάται κυρίως από τους όρους της συμφωνίας που θα κάνουμε με τον ΔΑΑ», αφήνοντας ακόμη μία φορά αιχμές για το ύψος των τελών χρήσης του αεροδρομίου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι για τα εγκαίνια των πτήσεων που ξεκινάει η Ryanair την 1η Απριλίου, αναμένεται να έρθει στη χώρα μας ο επικεφαλής της Μάικλ Ο’ Λίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή