Εκδοση σύνταξης τεσσεράμισι χρόνια μετά την αίτηση…

Εκδοση σύνταξης τεσσεράμισι χρόνια μετά την αίτηση…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυρία Ε.Τ. έκανε αίτηση για την έκδοση επικουρικής σύνταξης από το ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι) πριν από τρία χρόνια. Ενώ την ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει καμιά εκκρεμότητα, δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση. Οταν μάλιστα προσπάθησε να μάθει πού έχει κολλήσει το πράγμα και πότε θα πάρει επιτέλους τα 250 ευρώ που της αναλογούν, της είπαν να κάνει αίτηση… επίσπευσης του αιτήματός της! «Είναι το δεύτερο αίτημα επίσπευσης, παρότι η σύνταξή μου έχει εγκριθεί. Οι υπάλληλοι στον κεντρικό τομέα του Ταμείου που απευθύνθηκα μου είπαν πως ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού, αλλά φοβάμαι πως όλα γίνονται για να πάρω μειωμένη σύνταξη με τις νέες ρυθμίσεις», μας λέει.

Η Ε.Τ. ίσως να μη φοβάται άδικα. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ιανουαρίου, αναμένονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 10% έως και 45% σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μειώσεις θίγουν κυρίως τους συνταξιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των λεγόμενων ευγενών ταμείων, όμως επηρεάζονται και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Οι μειώσεις δε, αφορούν τόσο τους παλιούς (προ του 1993) όσο και τους νέους ασφαλισμένους.

Ομως η περίπτωσή της, στην πραγματικότητα, δεν είναι η πιο «βαριά» και το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται στις επικουρικές. Σε ερώτηση που κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, αναφέρονται τρεις ακόμη ενδεικτικές περιπτώσεις συνταξιούχων που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγιώτης Κεραμίδας, ο οποίος είχε καταθέσει αίτηση για σύνταξη γήρατος στο ΙΚΑ, περίμενε την έκδοση οριστικής απόφασης επί 45 μήνες! Η κυρία Αικατερίνη Μιαρή σε επιστολή που απέστειλε στους πολιτικούς κατήγγειλε ότι παρά τα προβλήματα υγείας και τη φτώχεια που αντιμετωπίζει, δεν πήρε τη σύνταξη που αιτήθηκε το 2010, παρά μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφού πήρε δημοσιότητα η περίπτωσή της.

Οι εμποροϋπάλληλοι που ζητούν σύνταξη από το ΤΕΑΥΕΚ περιμένουν από τρία ώς και τεσσεράμισι χρόνια! Στις αρχές του 2013 υπολογιζόταν πως κάθε υπάλληλος του Ταμείου έπρεπε να εξυπηρετήσει περισσότερους από 5.500 ασφαλισμένους. Ετσι, οι πανηγυρισμοί του υπουργού για την απορρόφηση του 16,5% της κρατικής επιχορήγησης έναντι του 16,7% που είχε προβλεφθεί ίσως να μην οφείλεται στο νοικοκύρεμα, αλλά, αντίθετα, στο… χάος που επικρατεί στα Ταμεία και στις σοβαρές καθυστερήσεις.

Αυτή είναι σίγουρα η άποψη της ΠΟΠΟΚΠ (Παν. Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει μια κρυφή τρύπα 2 δισ. ευρώ από τη μη καταβολή 350.000 συντάξεων περίπου, οι οποίες αραχνιάζουν στα συρτάρια των Ταμείων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή