Στέλεχος ΥπΟικ: Πολύπλοκο το θέμα των τραπεζών

Στέλεχος ΥπΟικ: Πολύπλοκο το θέμα των τραπεζών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το περιεχόμενο και τους όρους του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδίως της Eurobank. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι την Παρασκευή ο κοινοτικός επίτροπος Ανταγωνισμού, κ. Χ. Αλμούνια, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με την οποία επισήμαινε ότι στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας (state aid). Μετά την πολύωρη σύσκεψη του κ. Στουρνάρα, της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου, και των εκπροσώπων της τρόικας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατά 99,999% στους όρους του σχετικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο, η πληροφορία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τρόικας. Σύμφωνα με πηγές της τρόικας, από τη χθεσινή συνάντηση δεν προκύπτει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία. «Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ επιμένουν στο να διατηρηθεί στο Δημόσιο η πλειοψηφία (50%+1) στην Eurobank, ακόμα κι αν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές» αναφέρουν στο kathimerini.gr πηγές της τρόικας. Και προσθέτουν ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από την τρόικα». Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν αποκλείουν τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, «αλλά μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές».

Μάλιστα, ανεβάζουν τους τόνους επισημαίνοντας ότι «η χρησιμοποίηση κεφαλαίων του προγράμματος για να διατηρήσει το Κράτος την πλειοψηφία σε μία τράπεζα, απέχει από το σκοπό για τον οποίον διατέθηκαν». Συμπληρώνουν, δε, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν σε αντίθεση με τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, ενώ αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλες διαφορές επί του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της τρόικας καταλήγουν ότι οι αναφορές περί συμφωνίας κατά 99,999% για το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών «δεν είναι σωστές».

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι η τρόικα πιέζει ώστε το νομοσχέδιο να επιτρέπει την είσοδο περισσότερων ιδιωτών επενδυτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank. Ωστόσο, σημειώνουν πως η κυβέρνηση επιμένει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες του ΤΧΣ και κατ' επέκταση των φορολογούμενων. Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου με την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το θέμα του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών «είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Com)». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο κ. Αλμούνια, απέστειλε την Παρασκευή στον κ. Στουρνάρα επιστολή ότι στην οποία επισήμαινε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες για την κρατική βοήθεια στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επί της ουσίας, η DG Com και ο κ. Αλμούνια ζητούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην ΑΜΚ των τραπεζών, όμως συμπλήρωσε πως «η δίκαιη τιμή θα οριστεί από την κυβέρνηση». Παράλληλα, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου διευκρίνισε πως «ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα (σ.σ. για το νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου». Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή